Dilluns, 27 de Març de 2023
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

VeC reclama una fiscalitat més social i més verda en les seves al·legacions a les ordenances

Entre les 13 al·legacions i els 3 suggeriments presentats a les ordenances fiscals, destaca la d’un IBI més equitatiu i que bonifiqui les rendes més baixes, la tarificacó social de diversos serveis.

En les converses prèvies a la presentació de les ordenances fiscals al Ple, l’equip de govern va acceptar tres propostes de VeC, totes elles destinades a millorar la fiscalitat de les famílies amb menors ingressos: manteniment de les taxes dels serveis de cementiri i dels preus públics de les llars d’infants municipals, i reduir les taxes bàsiques de les llicències urbanístiques.
Malgrat això, les principals propostes fiscals dels Comuns no van ser acceptades per l’equip de govern i per aquest motiu el grup municipal presenta 13 al·legacions i 3 suggeriments al document d’Ordenances Fiscals que ha elaborat l’equip de govern per al 2020. Les propostes de VeC van dirigides a impulsar l’equitat impositiva social i mediambiental, seguint el criteri que pagui més qui més tingui i que es bonifiqui les rendes més baixes, i que qui més contamina més pagui i que qui més redueix i recicla menys pagui, mantenint els ingressos municipals. Com explica Montse Romagosa, la fiscalitat és una eina política molt important per planificar la feina a fer en l’exercici següent.
Entre les propostes que el govern municipal no va acceptar, i que ara presenten com a al·legacions, VeC proposa augmentar un 10% el gravamen específic de l’IBI a 85 immobles urbans residencials amb valor cadastral major a 300.000€ i no apujar les taxes als 17.200 veïns i veïnes restants.
Ramon Arnabat explicava que des del govern municipal es va rebutjar aquesta proposta ja que trenca amb el model que aplica JxV i el PSC.
El diferencial de la recaptació es podria destinar a bonificar les famílies amb més dificultats econòmiques i les empreses culturals. En aquest sentit, VeC també proposa canviar el criteri dels ajuts i atorgar-los segons els ingressos familiars.
Per avançar en l’equitat social VeC també proposa la tarificació social a les activitats esportives i a l’Escola Municipal de Música; i esgraonar mes les categories de la taxa d’activitats en benefici de les petites i mitjanes empreses i comerços i, especialment les de caràcter cultural. També es demana la subvenció del 95% per a les cooperatives de treball i les empreses culturals.
Igualment, des de VeC s’insisteix que des de l’Ajuntament es promogui una millor gestió dels residus, reduint-ne la quantitat i reciclant mes, com ha van demanar a través d’una moció en el darrer ple.
Quant a fiscalitat ambiental i verda, també es proposen bonificacions en l’impost de vehicles als híbrids; i augmentar la bonificació de l’IBI al 60% per a l’aprofitament tèrmic o elèctric de l’energia provinent del sol.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: