Dilluns, 27 de Març de 2023
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

VeC demana repensar el sistema de recollida selectiva per poder assolir els mínims europeus

Consideren que de cara al 2020, i aprofitant la renovació del contracta amb l’empresa que fa el servei de recollida de la brossa, s’haurien d’implementar modificacions en el servei i les ordenances.

El grup de Vilafranca en Comú presentarà una moció en el ple de la propera setmana amb diverses propostes per millorar el servei de recollida de residus fomentant la reducció, el reciclatge i la reutilització; acompanyant-ho de mesures de caire fiscal.
El regidor Ramon Arnabat explicava que l’any passat l’ajuntament va aprovar a instàncies seves una moció per treballar en aquest sentit. Una moció que es va aprovar per unanimitat, però en que no s’ha avançat pràcticament gens.
Per això, dimarts en presenten una altra tenint presente també, com remarcava Arnabat, que l’any vinent s’ha de renovar el contracte de la recollida de la brossa. Des de VeC insisteixen en que cal que qui generi més residus pagui més, però per això cal canviar el model de recollida que s’aplica a Vilafranca.
En la moció que presenten al proper ple, es demana també la creació d’una comissió tècnica que elabori un estudi per millorar la recollida i el reciclatge, i que presenti en un termini de quatre mesos propostes que es puguin incorporar en el nou contracte de recollida de la brossa que s’ha de negociar.
Montse Romagosa, per la seva banda, apuntava algunes xifres en el sentit que des de la Unió Europea hi ha directives que marquen per el 2020 assolir el 50% de recollida selectiva i de cara al 2030 arribar al 70%. Ara per ara, tant a nivell de Catalunya com de Vilafranca s’està força lluny. La mitjana catalana és del 41’8%, i a l’Alt Penedès s’està una mica per sobre, al 44’5%. Romagosa però especificava que a Vilafranca la xifra és del 37’8%.
Els comuns reconeixen que a Vilafranca hi ha zones on es podria aplicar la recollida porta a porta, però altres en que resultat pràcticament impossible. Plantegen però que hi ha altres opcions i eines per ajudar a potenciar entre els ciutadans el reciclatge i que cal que aquestes mesures s’acompanyin també de mesures fiscals que són fàcilment aplicables des de l’Ajuntament.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: