Divendres, 2 de juny de 2023
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

ERC demana aplicar una fiscalitat progressiva i ambiental en les ordenances de Vilafranca

Els republicans fan una proposta centrada en facilitar l’accés a la cultura i a l’esport, fer front a l’emergència climàtica i millorar l’accés a l’habitatge, tot buscant una fiscalitat més justa.

El grup municipal d’ERC a l’Ajuntament de Vilafranca ha presentat les propostes que presenten a l’equip de govern en relació a les ordenances, taxes i preus públics a aplicar a la vila el proper any. En el ple del mes d’octubre, quan el govern va presentar la seva proposta d’ordenances, els republicans ja van explicar algunes de les seves propostes, com per exemple les relacionades amb els preus del cementiri municipal.
Aquest dimarts les han volgut explicar més abastament en una roda de premsa a la seva seu. La regidora Mònica Hill explicava que els agradaria que les ordenances avancessin cap a un model de fiscalitat progressiva i ambiental centrades en tres reptes principals. Facilitar l’accés a la cultura i a l’esport, fer front a l’emergència climàtica i millorar l’accés a l’habitatge.
A grans trets, les propostes relacionades amb l’emergència climàtica passarien per bonificar les taxes de recollida d’escombraries si s’acredita l’ús de les deixalleries, tant per habitatges com per comerços. També modificar l’impost de vehicles de tracció mecànica per incorporar-hi conceptes mediambientals com ara el nivell d’emissions; i aplicar bonificacions a activitats econòmiques que ajudin a preservar el medi. En clau d’emergència social es fa especial incidència en mirar de facilitar l’accés a l’habitatge, amb diferents propostes al voltant de l’IBI. Es proposen bonificacions per facilitar el lloguer social, i aplicar sancions en els pisos buits.
Finalment des d’ERC proposen també aplicar la tarifació social en serveis com l’escola de música, el complex aquàtic i cal Bolet i l’Auditori per facilitar-ne l’accés. Per els republicans són mesures, per exemple les de la tarifació social, fàcilment aplicables que bàsicament serviran per redistribuir els ingressos que té l’ajuntament. El principal objectiu és anar cap a una fiscalitat més justa i més verda. Pere Sàbat apuntava que per ERC la política fiscal ha de ser una eina de transformació social.
ERC ja ha presentat algunes d’aquestes propostes en anys anteriors, sense que el govern les hagi acceptat; i enguany s’hi han incorporat temes relacionats principalment amb el medi ambient.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: