Dimarts, 7 de Juliol de 2020
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

L’Ajuntament de Vilafranca aprova inicialment les ordenances amb aplicació de l’IPC interanual

Aquest dimarts s’ha celebrat el Ple ordinari del mes d’octubre, que es va ajornar la setmana passada.

Els regidors de la CUP van anunciar que abandonaven el ple perquè, donades les circumstàncies viscudes la setmana passada, consideraven que aquest dimarts no era el moment de celebrar-lo. D’altra banda l’alcalde va presentar també la nova Interventora, Lídia Ruiz, que substitueix Antoni Peiret.
El primer punt del debat va ser un dels més destacats. L’aprovació de les ordenances fiscals per l’any 2020.
El regidor d’Hisenda, Aureli Ruiz, va assenyalar que de forma general s’aplicarà l’IPC interanual, que enguany és molt baix, del 0’3%, amb alguns bonificacions i millores tècniques puntuals.

Ruiz va destacar que s’han recollit 3 propostes de VeC, de no incrementar la taxa de cementiri, reduir la de llicències urbanístiques i congelar els preus de les llars d’infants.
El regidor de Ciutadans, Eladio Garcia, va reconèixer que la proposta del govern no incrementa la pressió fiscal, però va llegir un seguit de propostes de millora que demanen.
Entre d’altres mesures per incentivar l’activitat econòmica o també mediambientals. També demanen fer més equitativa la taxa de residus comercials.

Ramon Arnabat, de VeC, va tornar a reclamar el debat conjunt d’ordenances i pressupostos. També va trobar a faltar per part del govern voluntat d’intervenir més en matèria social i mediambiental.

Va destacar positivament que es recollissin tres de les seves aportacions i també la introducció d’un recàrrec del 50% pels pisos buits, però van demanar més intervenció en les taxes de gestió de residus o en l’IBI.
Per la seva part la portaveu d’ERC, Mònica Hill, considera que les ordenances són continuistes i que queden lluny d’una fiscalitat progressiva més justa socialment i mediambiental.
Va avançar que en el període d’exposició pública faran propostes de mesures fiscals per reduir l’emergència climàtica, les diferències socials i per donar suport a la cultura. Va aportar alguns detalls, especialment en matèria de residus.

En nom del govern també va intervenir el tinent d’alcalde, Francisco Romero, per posar en valor el model que s’ha seguit des de fa molts anys mantenint la pressió fiscal, assegurant els serveis públics i un baix endeutament. També va donar detalls d’algunes bonificacions aplicades en diverses àrees. Per exemple en urbanisme.

Les ordenances es van aprovar inicialment amb els vots a favor de JxV i el PSC, i amb l’abstenció de la resta de grups municipals.
En el darrer apartat del ple es van debatre diverses mocions.
Ciutadans en presentava una per la condemna de la violència i el terrorisme, que es va votar fragmentadament. Va ser rebutjada gairebé en la seva totalitat, però JxV va donar suport al rebuig explícit de la violència. En aquesta moció el PSC no va votar.
En canvi la moció que presentava ERC per la gestió directa del cementiri es va aprovar per unanimitat, desprès d’incloure una esmena demanada pel govern, perquè la moció quedi condicionada a un estudi de costos.
Ciutadans va presentar una moció sobre la seguretat de la informació a l’ajuntament, en relació l’atac del virus informàtic que ha patit. El govern va demanar esmenar-la proposant reforçar la planificació, i es va aprovar amb el suport de tots els grups, excepte d’ERC que es va abstenir.
En canvi una moció que presentava ERC per posar en valor el patrimoni històric i que plantejava, entre d’altres coses la creació d’una plaça de tècnic va ser rebutjada pel govern i Ciutadans. Sí que va rebre unanimitat la proposta de VeC pel reconeixement de les víctimes vilafranquines de la repressió franquista.
Al final del Ple ERC va presentar d’urgència una moció contra la repressió policial. La moció també demanava la dimissió del conseller Buch. l’alcalde, Pere Regull, va demanar la retirada d’aquest punt però Esquerra s’hi va negar. La moció es va votar per parts i es va aprovar en la seva majoria, excepte la petició de dimissió del conseller. Ciutadans hi va votar en contra i en aquesta moció el PSC tampoc va participar en la votació.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: