Dimecres, 26 de Gener de 2022
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

La proposta d’ERC, CUP i VeC de suspendre el projecte del Pla del Carrer del Comerç no prospera

Aquest dimecres al migdia s’ha celebrat el Ple extraordinari sol·licitat per ERC, CUP i VeC, per a la suspensió i el replantejament del projecte del pla urbanístic en l’àmbit del carrer del Comerç.

Els 3 grups de l’oposició han estat contundents en les seves crítiques al govern, argumentant que les prescripcions de la Comissió Territorial d’Urbanisme de la Generalitat els donava la raó, mentre que des del govern s’ha explicat que és habitual que la Comissió d’Urbanisme faci requeriments i que s’està treballant per donar-hi resposta.
La republicana, Mònica Hill, considera que la suspensió del projecte constata que s’han fet malament les coses, en una planificació que sobretot beneficia als propietaris.
Hill ha parlat de nyap urbanístic, bombolla immobiliària o fins i tot ‘pelotazo’. Segons les prescripcions de la Comissió al pla li falta una estratègia urbanística i econòmica, s’exclou de l’àmbit el carrer del Comerç, hi ha un dèficit d’espais lliures i es considera insuficient la reserva d’equipaments públics.
En nom de la CUP, Noel Viñas, ha lamentat la poca transparència del govern, la manca de participació ciutadana en el projecte.
Viñas s’ha preguntat perquè cal edificar 900 pisos nous , quan hi ha a Vilafranca 1.000 pisos buits. També ha criticat la manca de planificació de mobilitat o equipaments en el projecte.
Ramon Arnabat, de VeC, criticava que el govern no fes cas de les al.legacions presentades pels grups de l’oposició i pels veïns, que haurien estalviat un problema posterior, i com han fet també els qui l’han precedit en el torn de paraula, ha plantejat la suspensió del projecte i el seu replantejament com una oportunitat positiva pel conjunt de Vilafranca.
El regidor de Ciutadans, Eladio Garcia, ha repassat alguns dels requeriments fets per la Generalitat i els ha considerat una plantufada.
Garcia s’ha mostrat d’acord amb l’informe de la Generalitat i ha comminat al govern a treballar per solucionar els requeriments.
La resposta del govern ha estat semblant al que ja s’havia expressat en el moment que es va conèixer l’informe de la Generalitat.
El regidor d’urbanisme, Francisco Romero, ha recordat que feia 15 anys que la zona estava pendent d’una planificació i que el seu objectiu ha estat fer-hi front per trobar-hi solucions. Respecte als requeriments de la Comissió ha dit que són tràmits habituals i que ja s’està treballant per trobar-hi una solució que podria arribar ben aviat.
Romero ha destacat que la Generalitat no ha suspès el pla, i que tampoc critica el procés de participació que s’ha seguit, donant-lo per bo. També ha remarcat que no hi ha un qüestionament a nivell polític.
En el mateix sentit s’ha expressat l’alcalde, Pere Regull, que ha explicat que davant d’un pla urbanístic la Generalitat pot denegar-lo, aprovar-lo o fer una suspensió temporal demanant esmenes. Aquest és el cas i dins d’aquest ha remarcat que si fossin requeriments en profunditat s’obligaria a una nova exposició pública, i aquest no és el cas.
Regull ha assenyalat que els requeriments polítics del projecte es mantenen. Són la conservació de naus històriques, que no perillin els habitatges de veïns afectats i que es mantingui l’skyline de Vilafranca, evitant una bombolla immobiliària amb edificis massa alts.
Finalment la moció s’ha rebutjat amb els vots en contra de JxV, PSC i C’s.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: