Divendres, 14 de juny de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

‘Mercader – Miret: l’ofici d’artista’ recull a Vinseum els múltiples vessants de l’artista

El Museu de les Cultures del Vi de Catalunya prepara cada any, a les portes de la festa major de Vilafranca, una exposició especial.

En aquesta ocasió, Vinseum ha donat forma al llegat que fa dos anys va cedir la família de Jaume Mercader – Miret al museu vilafranquí. Amb ‘Mercader – Miret: l’ofici d’artista’, Vinseum transmet els múltiples vessants d’un artista complet que s’inspirava en Vilafranca i en l’univers particular de la vila.

L’exposició no deixa de ser un recull identificatiu del llegat que custodia el Vinseum i que és un llegat particular, ja que hi ha poca obra acabada però molts esbossos, dibuixos o apunts que demostren la capacitat productiva de l’artista.

Jaume Mercader – Miret va néixer a Vilafranca l’any 1914 però l’any 1929 es va traslladar a Barcelona. Un cop acabats els estudis bàsics va començar d’aprenent en diversos tallers d’orfebreria. Després de la Guerra Civil, va muntar el seu propi taller i va començar la seva obra artística fent repujats en aram. D’aquesta faceta, destaca la seva obra a l’altar de Sant Ramon de Penyafort, a la basílica de Santa Maria i a la capella del col·legi Sant Ramon. També és de gran rellevància el seu treball amb vitralls a diverses esglésies de Catalunya.

Però l’artista es va voler moure sempre en un àmbit cultural ampli, escrivint goigs, poesies, col·laboracions a les publicacions vilafranquines, amb una passió confessa per la composició de sonets i diverses auques, entre les quals una a la festa major de Vilafranca. L’Institut d’Estudis Penedesencs li va publicar el 2003 el seu darrer llibre “Fets i circumstàncies” i encara va deixar abundants textos i poemes inèdits.

Per tot plegat, l’historiador Joan Solé Bordes, que ha estat l’intermediari entre la família de Mercader – Miret i Vinseum, destaca de l’artista la seva versatilitat.

L’exposició ‘Mercader – Miret: l’ofici d’artista’ es pot visitar al Vinseum fins al 20 d’octubre en l’horari habitual del museu tot i que, durant els dies de festa major hi haurà un horari especial, de 10 a 2 i de 6 a 9.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: