Dijous, 30 de maig de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Les retribucions i els càrrecs de confiança evidencien les diferències entre govern i oposició

El Ple de l’Ajuntament de Vilafranca va aprovar, amb els vots en contra de tota l’oposició, les ddicacions i retribucions dels regidors del goverm i la contractació de dos càrrecs de confiança

El consistori vilafranquí va celebrar ahir a la tarda sessió ordinària de ple, amb la novetat d’iniciar-se a les 7 de la tarda i no a les 8 com era habitual fins ara. Un ple força àgil, amb pocs temes de debat i que va tenir els punts de més debat en les retribucions als regidors i grups municipals d’una banda, i en la creació de dos càrrecs de confiança de l’altra.

Aureli Ruiz, com a portaveu de l’equip de govern va explicar que bàsicament se seguia la mateixa organització que en el mandat anterior, amb 3 regidors a dedicació exclusiva, 1 regidor a dos terços de dedició i la resta amb el 50%.

Després ja va ser el torn de les intervencions dels diferents grups municipals. Des de C’s Eladio Garcia va anunciar el seu vot negatiu deixant clar que no serien els sous que ells proposarien ja que els consideren massa elevats.

També anunciava el vot en contra el regidor de Vilafranca en Comú Ramon Arnabat, que va remarcar que els sous del govern han anat augmentant en els darrers anys, amb uns increments que fan més evident les diferències amb els grups de l’oposició.

Contraposava els augments de les retribucions al govern amb la congelació de les aportacions als grups de l’oposició des de 2003.

En un sentit similar s’expressava des de la CUP Noel Viñas, que va repassar els sous i les dedicacions del regidors del govern. Apuntava el vot negatiu, remarcant que des de 2011 la massa salarial del govern ha crescut un 36%.

En aquest torn d’intervenció dels grups va parlar també el primer tinent d’alcalde Francisco Romero, en nom del PSC, que va defensar la proposta d’organització del govern com a la més adequada per poder desenvolupar els projectes que tenen previstos.

Finalment, ERC va tancar el torn d’intervencions, anunciant també el vot negatiu a la proposta del govern. Salvador Campamà va explicar que desconeixien els criteris amb els quals el govern ha decidit aquestes dedicacions. Comentava també que els sobtava la congelació i fins i tot la proposta de reducció a les aportacions als grups de l’oposició que s’havia plantejat; mentre per contra les retribucions del govern no han part de pujar.

Aquest punt es va aprovar doncs amb els vots dels regidors del govern, JxVilafranca i PSC, i el vot en contra de la resta de regidors del consistori.

Una situació similar es va donar en la proposta del govern per la creació de dues places de personal eventual que l’equip de govern va tirar endavant amb el vot en contra de tots els grups de l’oposició. Des del Govern es va justificar la creació de la figura de cap de comunicació i director de projectes estratègics per millorar la gestió i la tasca en aquests dos àmbits, amb dues persones que es contractaran com a càrrecs de confiança i per tant lligades als 4 anys de mandat municipal. Des de l’oposició, sense qüestionar si calien o no aquests llocs de treball, es va considerar que seria millor fer la contractació a través d’un concurs públic o la promoció interna de treballadors del mateix ajuntament. En el cas del director de projectes estratègics, la persona proposada és Josep Maria Martí, qui va ser regidor d’urbanisme en l’anterior mandat municipal. Aquest fet va suscitar les suspicàcies i va centrar bona part de les crítiques dels grups de l’oposició.

El ple va acordar també els cessaments i nomenaments de representants de l’ens en diferents organismes, societats i fundacions on hi ha representació municipal.

Finalment es van portar a aprovació dues mocions, presentades per ERC. En la primera, que es va aprovar per unanimitat, es demanava suport a la tasca que fa l’ONG Open Arms de rescat de persones a la mediterrània.

En una segona, que es va registrar per via d’urgència, ERC demana que s’exigeixi al govern de l’estat explicacions sobre les informacions que han aparegut recentment a la premsa en relació al coneixement que podia tenir el CNI sobre les accions i intencions de la cèdula que va provocar els atemptats del 17 d’agost de 2017. En aquest cas des de C’s es va qüestionar la urgència de la moció, i finalment es va abstenir en la votació. La resta de grups del consistori van donar suport a la moció.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: