Dimecres, 29 de maig de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

La filla de Pilar Soler presenta el llibre sobre l’arquitecte vilafranquí Eugeni Campllonch

Eugeni Campllonch i Parés va ser arquitecte municipal a Vilafranca del Penedès.

El Centre Artístic del Penedès, l’Agrícol, acollia aquest dimarts a la tarda la presentació del llibre ‘Eugeni Camplloch i Parés 1894-1910. Arquitecte i urbanista vilafranquí’ de Pilar Soler. És l’únic llibre editat, a dia d’avui, dedicat a Eugeni Campllonch, qui va ser arquitecte en un moment (finals del segle XIX principis del segle XX) en que les poblacions necessitaven créixer i respondre a les necessitats de noves planificacions urbanes i noves construccions tant particulars com industrials. Així mateix va ser arquitecte municipal a Vilafranca del Penedès.
Aquest llibre estava en procés de realització quan va morir l’autora, Pilar Soler Garcia. És per això que qui es va encarregar de fer la seva presentació ha estat la seva filla Dolors Arbós Soler , acompanyada de l’historiador Joan Soler Bordes; el president de l’Agrícol, Joan Cuscó i el regidor de cultura, Raimon Gusi.
Nascut a Vilafranca del Penedès l’any 1870, Eugeni Campllonch, va estudiar arquitectura obtenint el títol l’any 1893, tot just feia vuit anys que s’havia creat l’Escola d’Arquitectes a Barcelona. Era un temps on l’arquitectura encara no estava reconeguda com una professió liberal i els arquitectes compartien espai amb els mestres d’obres.
La base formativa que va rebre anava lligat a les fórmules del Neoclassicisme, però al llarg de la seva carrera evolucionà cap a un eclecticisme que li permetia utilitzar diferents tendències en funció del tipus d’edifici, així trobem un estil neogòtic a la casa Sala i Mestres, el maó vist a la Casa Dalmau o la ceràmica vidriada i el ferro forjat amb maó vist  en els emmarcaments a la casa Berch i Galtés, materials propis de l’estil modernista.
Altra faceta de la seva activitat professional va ser la de dissenyador de mobiliari com ara el que va dissenyar pel Saló de Plens de l’Ajuntament de Vilafranca, així com pel despatx del batlle, la secretaria, l’avantsala i la sala de reunions de l’Alcaldia.
La presentació del llibre estava organitzada per l’Agrícol i l’Institut d’Estudis Penedesencs.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: