Dijous, 20 de juny de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Un acte a Sant Pere Molanta posa en valor el paper de les escoles republicanes d’Olèrdola

El Grup de Recerca Històrica de l’Ateneu Mogenc han reeditat els quaderns `Llum’ que s’elaboraven a l’Escola de Sant Pere Molanta.

El passat divendres es va fer un doble acte per la recuperació de la memòria històrica a la Societat Principal-Unió de Sant Pere Molanta. D’una banda es va projectar el documental ‘El retratista’ i, de l’altra, es va presentar la reedició dels quaderns ‘Llum’ després de 80 anys.

Primer es va projectar el documental ‘El retratista’ que narra la colpidora història d’un jove mestre català, Antoni Benaiges, destinat a l’escola del petit poble de Bañuelos de Burueba, a Burgos, on va aplicar les tècniques del mètode Freinet. Un dia Benaiges va ser afusellat en plena Guerra Civil.

A banda del documental també s’ha fet una exposició que actualment es troba al Museu Marítim de Barcelona. El fet que estigui al museu marítim és perquè el mestre Benaiges, a banda d’educar als seus alumnes i fer-los somniar, els va prometre visitar el mar. Entre les tècniques freinetistes d’Antoni Benaiges hi havia la instal·lació d’una impremta amb la qual els alumnes editaven una revista escolar que intercanviaven amb altres escoles freinetistes de l’estat, una d’elles la de Sant Pere Molanta.

És per això que des del Grup de Recerca Històrica de l’Ateneu Mogenc han reeditat els quaderns `Llum’ que s’elaboraven a l’Escola de Sant Pere Molanta fa 80 anys i que s’intercanviaven amb la de Bañuelos de Burueba.

L’alcalde d’Olèrdola, Lucas Ramirez, lloava aquest sistema educatiu de fa tants anys i, alhora, similar al que es coneix avui dia com a Escola Viva.

L’any 1934 van arribar dos nous mestres a Olèrdola provinents de Lleida; Ramon Costa Jou a Sant Miquel d’Olèrdola i Josep Santaulària a Sant Pere Molanta, els dos grans defensors del sistema educatiu Freinet que revolucionaria algunes de les escoles de la segona República instal·lant una impremta als centres. Els quaderns dels que se n’han reeditat ara alguns exemplars, són testimoni de la transformació educativa que es va viure durant la segona República i de com aquell ensenyament propiciava el pensament propi i l’esperit crític dels infants.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: