Dissabte, 10 de juny de 2023
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

ERC vol ampliar els casos on es pugui demanar una tarifa social en els serveis funeraris

El darrer ple municipal va aprovar una proposta d’ERC per avançar en la transparència, en la informació i el compliment dels drets de la ciutadania en la prestació dels serveis funeraris.

La setmana passada al Ple Municipal es va aprovar una proposta d’ERC per avançar en la transparència, en la informació i el compliment dels drets de la ciutadania en la prestació dels serveis funeraris. Segons els republicans, «el monopoli d’Àltima deixa al descobert moltes vegades els drets dels veïns i veïnes i impacta sobre els usuaris amb uns preus abusius».

Mònica Hill i Montse Espinosa han explicat que hi ha un «servei de beneficència» que s’aplica a les persones que no tenen cap recurs. D’aquests casos n’hi ha entre 2 i 5 cada any. Però, d’aquí ja es passaria als 3.500€ que afirmen que costa un servei de mínims.

Segons ERC, l’equip de govern de Vilafranca «no sap resoldre aquesta situació i no vetlla ni fiscalitza de manera suficient la prestació d’aquest servei». Mònica Hill demana que es treballi per «garantir que aquest servei sigui un servei accessible a tothom, que sigui un dret garantit i garantit amb dignitat».

Des d’ERC volen apostar per un model amb una «política regulada i objectivable», que doni cobertura a més persones, i sobretot a persones o famílies amb pocs recursos o amb situacions de vulnerabilitat.

Per això proposen revisar, actualitzar i millorar l’ordenança municipal de serveis funeraris; donar compliment a la moció presentada per ERC on es demana un estudi econòmic per valorar la viabilitat de prestar el servei amb gestió pública, a través per exemple de la Mancomunitat Penedès Garraf; obligar a Àltima, l’empresa que gestiona els serveis funeraris a Vilafranca, a llogar la sala de vetlla a altres funeràries, donada la situació de monopoli que existeix; posar en marxa el Protocol i la Carta de Drets presentada per ERC al plenari passat; i regular l’accés al servei, fent-lo universal i accessible a tothom, estudiant el sistema per garantir la “cobertura digna d’un enterrament, de manera especial a les famílies i persones amb més vulnerabilitat”.

Acta del Ple Municipal 23/01/2018

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: