Dilluns, 26 de febrer de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Es presenta el web del parlar penedesenc

Es presenta públicament el web Parlar penedesenc, una eina que busca omplir el buit en l’estudi i divulgació del lèxic propi del Penedès.

Dissabte al vespre tenia lloc a l’auditori del Vinseum un acte organitzat per l’Institut d’Estudis Penedesencs sota el títol ‘En record del mestre Fabra’. La vetllada començava amb la representació d’un monòleg sobre Pompeu Fabra en l’any en què es commemora el centenari de la publicació de la gramàtica catalana i els 150 anys del naixement del lingüista. La representació servia de marc per a la presentació del web del Parlar penedesenc, que veu la llum després de sis anys de treballs de la secció de parlar penedesenc de l’IEP.

Durant aquests anys s’ha fet un recull dels mots que, dins del patrimoni general de la llengua catalana, identifiquen, o han identificat, la parla del Penedès a partir del buidatge de tota mena de textos d’autoria penedesenca i de les aportacions de voluntaris d’arreu del territori que tenien coneixement de mots o expressions considerades pròpies d’un àmbit territorial concret que pertanyés al Penedès.

El projecte del Parlar Penedesenc ha estat encapçalat pel filòleg Ramon Marrugat i Cuyàs.

Marrugat explicava que el parlar del Penedès s’inclou dins el català oriental però té un seguit de peculiaritats que el diferencien del parlar d’altres zones.

El desenvolupament del web del Parlar Penedesenc ha anat a càrrec de Josep Anton Calvet, llicenciat en Història i cap de la secció d’Història de l’IEP.

Es tracta d’un instrument sorgit per facilitar la consulta del recull lèxic del Parlar Penedesenc, concebuda amb una estructura de fàcil accés i comprensió on s’ha preferit la claredat i simplicitat a un disseny espectacular que pogués ser menys nítid. Les fitxes del lèxic contenen, entre d’altres aspectes, el significat de la paraula, informació lèxica, informació comparada i fonètica.

Pel que fa al monòleg que donava inici a l’acte, es titulava ‘Mestre Fabra’ i anava a càrrec de l’actriu Rosa Cadafalch. Ella mateixa explicava que el monòleg havia nascut com un encàrrec i que li havia permès descobrir una figura, la de Pompeu Fabra, que pràcticament desconeixia.

El monòleg enllaça amb la lectura de textos d’escriptors i poetes com ara Josep Pla, Salvador Espriu, Pere Quart, Antoni Rovira i Virgili o Joan Brosa, que han glossat l’obra i la persona de Pompeu Fabra.
L’activitat estava inclosa dins l’Any Fabra.

Efemèrides

26 de febrer
No hi ha efemèrides

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: