Diumenge, 14 de juliol de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

La Mancomunitat Penedès Garraf aprova uns nous estatuts per poder créixer cap a la Vegueria

El Castell de Castellet ha acollit el ple d’aprovació dels nous estatuts de la Mancomunitat Penedès Garraf, que han de permetre fer la seva gestió més transparent i poder cobrir la Vegueria Penedès.

Hi han assistit els alcaldes i alcaldesses dels ajuntaments de les dues comarques així com el presidents dels respectius Consells Comarcals i representants d’altres entitats del territori.
Al llarg del ple s’ha posat de relleu la tasca duta a terme per aquesta institució des de l’any 1981, amb la unió voluntària de quatre ajuntaments i que en l’actualitat inclou la totalitat de municipis de l’Alt Penedès i el Garraf.
La presidenta de la Mancomunitat, Rosa Huguet, comentava que l’aprovació d’aquests nous estatuts obeeix a la voluntat d’obrir-se a prestar nous serveis a altres territoris i donar cobertura a la Vegueria Penedès.
Nous serveis que Huguet explica que ja fa temps que es venen preparant i alguns que ja es donaven i que ara tindran tota la cobertura legal necessària. Serveis com els agents cívics, les grues municipals, o el tractament dels cementiris.
Des de la Mancomunitat consideren que és una millora per els ciutadans del territori, gràcies al treball conjunt i amb consens de tots els municipis.
Un treball de col·laboració que ja es va veure l’estiu passat durant la campanya de prevenció d’incendis, o més recentment amb l’episodi de nevades de fa unes setmanes.
Els estatuts actuals s’aproven després del treball iniciat al maig del 2017 amb la constitució de la comissió d’estudi de l’avantprojecte de modificació dels estatuts de la Mancomunitat. Al llarg d’aquests mesos, la comissió i els ajuntaments han realitzat un procés de debat obert que ha permès incorporar de manera consensuada les aportacions realitzades pels municipis.
Huguet, a preguntes de la premsa, també ha volgut deixar clar que la voluntat amb aquests nous estatuts és de potenciar la transparència en la gestió, per tal d’evitar que es tornin a produir episodis com els que van portar fa uns anys a haver de revisar en profunditat el funcionament de l’ens després de rebre advertiment de la Sindicatura de Comptes.
Els nous estatuts, que s’estructuren en un preàmbul, 9 títols i 47 articles, adapten el funcionament de la institució a la normativa actual i regulen aspectes bàsics de funcionament per al ens locals com ara l’administració electrònica. També es reformen les competències actuals i s’incorpora la possibilitat de prestar nous serveis als ajuntaments a partir de les demandes ja fetes en els darrers temps. Així mateix, s’incorporen noves atribucions que es poden desplegar en un futur i defineix el marc legal per fer-ho.
En l’esperit de la reforma destaca la voluntat de poder utilitzar la mancomunitat com a òrgan de gestió per part dels ajuntaments i delegar en ella la prestació conjunta d’aquells serveis que considerin necessari.
En darrer terme destacar que es posen les bases per a què, en un futur, es puguin incorporar municipis del Baix Penedès i l’Anoia.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: