Dilluns, 29 de maig de 2023
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

UP presenta un observatori de riscos laborals, i l’amenaça de la Xylella fastidiosa

Un any més, i coincidint amb la Fira del Gall, Unió de Pagesos organitzava dissabte al matí unes jornades tècniques a l’Auditori de Vinseum per presentar diversos temes d’actualitat del sector.

En aquesta ocasió es presentava un observatori de riscos laborals en que s’està treballant conjuntament amb el Departament de Treball, Benestar i Família de la Generalitat. També es tractava sobre possibles alternatives al glifosat, un herbicida potencialment perillós per la salut, i finalment es parlava de l’amanaça que pot representar per conreus del Penedès la Xylella fastidiosa, una malaltia que ja ha arribat al País Valencià i que hi ha el risc que es continuï expandit.
Des de Unió de Pagesos, David Vivet comentava que amb l’observatori volen poder treballar per reduir la sinistralitat al sector, que tot i que en la seva majoria és de caràcter lleu, es fa difícil d’analitzar ja que hi ha molta diversitat de feines i maquinària.
La directora de l’Institut Català de Seguretat i Salut Laboral, Elena Juanola, comentava què en el sector agrari acostuma a haver-hi una infradeclaració de baixes i accidents laborals. En aquest sentit destacava la col·laboració amb Unió de Pagesos, i l’aposta per la prevenció i la sensibilització per buscar més seguretat. La majoria dels accidents tenen a veure amb la manipulació de maquinària, i amb bolcades de tractors.
En les jornades també hi participava el regidor de Medi Ambient de l’Ajuntament de Vilafranca, Josep Maria Martí, tot destacant la importància d’aquesta trobada ja habitual de la pagesia en les dates de la Fira del Gall. Unes sessions que serveixen per tractar temes d’actualitat, com tot el relacionar per exemple amb la utilització de productes químics i la seva afectació en la salut de les persones. En la jornada es parlava del glifosat.
I finalment també es feia especial incidència en una malaltia que s’està expandint per la Mediterrània, i que ja ha arribat al País Valencià, la Xylella fastidiosa. En venia a parlar Ferran Gregori, tècnic de serveis agraris de la Unió de Llauradors. Comentava que cal aturar aquesta malaltia que ataca i acaba matant els arbres fruiters, i que també pot afectar la vinya.
Considerava que una de les maneres de controlar-la pot ser actuant sobre els insectes que la transmeten dels arbres malalts als sans.
La jornada es va fer a l’Auditori de Vinseum, i en acabar els assistents van poder visitar l’exposició “40 hectàrees”.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: