Diumenge, 23 de Gener de 2022
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

La cripta de Santa Maria estarà oberta al públic els dissabtes al matí

L’horari d’obertura serà d’onze a dos quarts de dues.

Des d’aquest dissabte passat, cada dissabte al matí hi haurà la possibilitat de visitar la cripta de la Basílica de Santa Maria per contemplar el conjunt escultòric del Sant Enterrament de Josep Llimona.

El conjunt escultòric està fet de marbre de Carrara. Es tracta d’una peça essencial dins les obres de Llimona, una obra d’art essencialment religiosa i de grans dimensions. S’aixeca al fons de la cripta sobre un basament de pedra calcària. Està formada per un conjunt de set figures, concebudes com un episodi narratiu del moment de l’enterrament de Crist.

El rector de les parròquies de Vilafranca, Mossèn Xavier Aymerich, destaca la importància del conjunt escultòric i explica que obrir la cripta és la resposta a una demanda existent.

D’altra banda, a l’espera de finalitzar els treballs de restauració de la façana sud de l’església de santa Maria a finals de mes, aquest cap de setmana s’han començat a mostrar alguns dels resultats d’aquesta intervenció.

En aquest cas, es van poder veure els vitralls de les capelles, que han estat extrets per tal de portar-los a restaurar. Abans de tornar-los a ubicar en el seu lloc aquest dilluns es podien veure a la sala Mossèn Vinyeta. Cadascun dels vitralls té una alçada de 1’75 metres i està integrat per peces de vidres de colors formant diferents tipus de decoracions geomètriques.

Aquesta era una oportunitat única de veure de ben a prop aquests elements que formen part del patrimoni artístic de Santa Maria. Si bé els vitralls modernistes de finals del segle XIX van ser destruïts amb l’incendi del 1934, una primera revisió dels vitralls que hi ha actualment a l’església fa pensar que alguns es podrien haver salvat, o si més no, se n’haurien recuperat algunes peces dels vells i es van reutilitzar en els que hi ha actualment. Aquest seria el cas dels tres vitralls que s’exposaven aquest cap de setmana, on s’hi podien veure vidres texturats de diversos colors.

La restauració permetrà veure els vitralls en millors condicions, entre altres coses, perquè s’han substituït les reixes exteriors que els protegien per un vidre.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: