Dimecres, 24 d'abril de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

El ple aprova provisionalment la modificació de les ordenances fiscals

El ple de l’Ajuntament de Vilafranca aprova de forma provisional la modificació de les ordenances fiscals amb un increment general del voltant del 2%.

L’Ajuntament de Vilafranca ha celebrat aquest matí un ple extraordinari després que aquest dimarts es decidís suspendre la sessió ordinària en coincidir amb la concentració de suport als presidents de l’ANC i Òmnium. Hi havia previstos punts que s’havien d’aprovar de forma urgent per complir amb els terminis, de manera que al ple d’aquest matí només s’han debatut 7 de la més d’una quinzena de punts a l’ordre del dia que contemplava la sessió ordinària prevista per aquest dimarts al vespre.
Els regidors Maria Ferrerons, de la CUP, i Josep Ramon, del PP, han excusat la seva presència al ple per motius laborals.

El punt més destacat de la sessió ha estat l’aprovació provisional de les ordenances fiscals per a l’exercici 2018 i següents. Després de 4 anys amb els impostos i taxes congelats, s’ha aprovat un increment general del voltant del 2% per adequar els ingressos a les despeses. En general s’ha aplicat l’augment de l’IPC, de l’1’6%, a la majoria de tributs. L’IBI, que representa el 50% de la recaptació de l’Ajuntament, s’apujarà al voltant d’un 4% lineal.

Des de Vilafranca en Comú, el regidor Ramon Arnabat ha criticat la falta de planificació estratègica de la despesa i la seva cobertura i la manca d’una concepció més social i ambiental dels impostos i taxes. El grup ha votat en contra de la proposta.

La regidora d’ERC Mònica Hill ha anunciat l’abstenció del seu grup en considerar que les actuals ordenances podrien ser més socials, més responsables ambientalment i més justes. Des d’ERC no entenen la pujada que es proposa de la taxa de recollida d’escombraries, ja que afecta més les famílies que per exemple els comerços. Sobretot lamenten que no es dediquin més esforços a millorar la recollida selectiva de residus per evitar la pujada de les taxes que hi van relacionades.

En nom de la CUP, la regidora Laia Santís ha dit que no comparteixen les ordenances i que la seva aposta seria apujar els impostos i baixar les taxes i preus públics per tendir cap a una fiscalitat més justa, ambiental i solidària. Santís ha anunciat l’abstenció del seu grup.

Per la seva part, el regidor socialista Francisco Romero ha recordat que el marge de maniobra de l’ajuntament s’havia anat reduint i calia actuar per continuar mantenint els serveis i la capacitat de decisió del consistori tenint en compte la normativa vigent.

Finalment, l’alcalde Pere Regull ha agraït les aportacions dels grups de l’oposició i ha recordat que Vilafranca segueix mantenint una fiscalitat baixa comparada amb altres ciutats de dimensions similars.
La proposta d’ordenances ha estat aprovada provisionalment, doncs, amb els vots a favor del PDeCAT i el PSC, les abstencions de la CUP i ERC i el vot en contra de Vilafranca en Comú. Ara s’obrirà un període d’al·legacions per tal de preparar la proposta per a la seva aprovació definitiva.

En un capítol a banda, ha quedat aprovada per unanimitat la modificació de les ordenances sobre les tarifes del servei de subministrament d’aigua potable i clavegueram. Puja en un 1% de mitjana el preu de l’aigua, tot i que, en els dos primers trams de consum, queda congelat el preu; mentre que al tercer tram augmenta en un 1% i, en el quart, un 2’5%. D’aquesta manera paga més qui més consumeix.

El ple extraordinari ha començat amb la ratificació de la urgència. Tots els grups presents han manifestat el seu acord a la suspensió del ple i el seu suport als presidents de les entitats sobiranistes, empresonats aquest dilluns a la nit per sedició. Al final del ple, els grups municipals han signat una declaració institucional denunciant aquest fet, que consideren un empresonament per causes polítiques i un atemptat contra els drets recollits a la Declaració Universal dels Drets Humans.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: