Dissabte, 20 d'abril de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Mercat de Flors per Tots Sants

Crisantems, margarides, roses, clavells o gladiols acompanyen els ornaments en record als difunts en una tradició que va a la baixa.

Des del diumenge i fins aquest dimecres la plaça del Pedró de Vilafranca acull el tradicional Mercat de Flors de Tots Sants, davant del Cementiri Municipal de Vilafranca. Les parades, a banda de vendre flors, també preparen ornamentacions especials com rams, centres, o corones.

Tots Sants és dia de recordar els difunts. Per això hi ha el costum d’anar al cementiri a visitar la tomba dels avantpassats, arranjar-la i ornar-la amb flors. Aquesta tradició té un caràcter familiar i es manté en la intimitat.

Una tradició que malgrat la seva relació amb la festa tradicional catòlica dedicada al record dels avantpassats es traspassa de generació en generació tot i que no tothom la viu amb intensitat religiosa. Una tradició que es va perdent.

La tradició marca que és el dia 1 de novembre el dia en que es visita el cementiri, però moltes persones aprofiten per fer-ho uns dies abans, per evitar les aglomeracions.

Abans d’entrar al cementiri es passa pel mercat de flors on s’hi pot trobar una oferta àmplia i variada d’ornaments i de tipus de flors. També de preus.

Entre els 9 paradistes del mercat n’hi ha que tenen molts anys d’experiència. Per exemple la Carmen Gatell, que normalment té parada de fruita i verdura al mercat, des de fa 50 anys té per costum anar a vendre flors per Tots Sants.

La flor més tradicional havia estat el crisantem tot i que avui dia no és la majoritària.

L’horari de venda del mercat de Flors és de 9 del matí a set de la tarda.

L’horari del Cementiri és de 9 del matí a  sis de la tarda, el dia 1 de novembre inclòs.

 

 

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: