Diumenge, 1 d'octubre de 2023
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Recuperar la memòria del Firal

Els Xicots recuperen la memòria de la Plaça Milà i Fontanals en la tercera edició de la Fira de bestiar d’època del Firal.

La fira va néixer amb la idea que no es perdés la memòria de la plaça dels porcs o plaça del Firal, el lloc on els Xicots de Vilafranca tenen la seva seu, Cal Noi Noi. Enguany, amb l’assessorament històric de Raimon Soler, els Xicots posen la mirada sobre el que hi passava en aquella plaça i a la resta de Vilafranca l’any 1935 i els anys immediatament anteriors i posteriors.
Els Xicots de Vilafranca organitzen la tercera edició de la fira aquest dissabte entre les onze del matí i les dues del migdia. Hi haurà una mostra de bestiari i una mostra d’oficis, concretament un ferrer, un fuster i un pintor. Entre les dotze i la una, membres de la colla oferiran un seguit d’escenificacions per recollir la història d’aquells anys.

Les escenificacions recolliran alguns fets històrics destacats de l’època, com l’inici de la participació política de les dones, que fins l’any 1932 no podien votar i la formació a Vilafranca d’una agrupació de dones republicanes d’esquerres que comptava amb unes tres-centes associades. També es parlarà de la recuperació de les fires de maig i de la constitució del Museu del Vi, justament on antigament hi havia la taverna de Cal Noi Noi. Un altre tema destacat serà la mobilització pagesa.

La fira comptarà també amb la presència de productors artesans.
Una de les novetats és que la gent de Cal Sendo ha elaborat especialment un vi natural amb la varietat autòctona sumoll que es podrà tastar i comprar durant la fira.

La tercera edició de la Fira de bestiar d’època coincideix amb el 35è aniversari dels Xicots de Vilafranca, que esperen que la iniciativa pugui tenir continuïtat els propers anys.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: