Divendres, 1 de desembre de 2023
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

El CCAP presenta una proposta per actuar amb un criteri unificat davant d’ocupacions irregulars

El Consell Comarcal presenta als ajuntaments una proposta d’articulació d’intervenció davant l’ocupació irregular d’habitatges.

L’ocupació irregular d’habitatges segueix sent un problema que afecta molts municipis de la comarca en major o menor mesura. Des del Consell Comarcal de l’Alt Penedès, concretament des d’Habitatge i Serveis Socials, s’ha detectat la necessitat d’elaborar un document per unificar l’articulació d’actuacions davant d’habitatges buits, l’ocupació irregular dels habitatges i les situacions d’insalubritat i altres riscos. El document és una proposta de treball que va ser presentada aquest dijous al migdia als ajuntaments perquè hi puguin fer les seves aportacions, de manera que no és un document tancat.

El conseller d’Habitatge Pere Soler ha exposat la necessitat d’unificar criteris a tota la comarca.

El circuit que preveu inicialment el document comença amb la detecció de la ocupació irregular per part de serveis socials, cossos de seguretat, ajuntament o altres agents i la derivació a serveis socials en un termini de 30 dies. En aquest sentit, Soler destaca que hi ha ocupacions molt diferents: des de persones que s’hi ha vist obligades per necessitat, passant per persones que ocupen per ideologia i arribant als casos en què la ocupació està lligada a activitat delictiva.

Un altre tema sobre el qual vol posar llum el document és l’empadronament. La sessió informativa va comptar amb la intervenció de Jaume Saura, adjunt general al Síndic de Greuges de Catalunya, qui va explicar que el padró és una obligació per als ajuntaments encara que no existeixi un contracte de lloguer o un títol de propietat.

Saura va explicar que, sense cap document que acrediti la residència d’una persona en aquell municipi, l’empadronament no es fa immediatament, sinó que es pot fer amb altre tipus de documentació, com ara contractes de subministrament. En cas que tampoc existeixin, policia o agents públics han de comprovar que les persones viuen allà on diuen.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: