Dijous, 7 de Juliol de 2022
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Nacions Unides declara il·legal l’autorització per incinerar residus a Uniland dels Monjos

El Col·lectiu Ecologista Bosc Verd i 16 veïns i veïnes del Penedès, van presentar una denúncia davant del Comitè de Compliment del Conveni d’Aarhus de Nacions Unides.

Ho van fer per incompliments sobre l’accés a la informació, la participació pública en la pressa de decisions i l’accés a la justícia en matèria de medi ambient. Els incompliments tenen relació amb l’autorització ambiental de la Generalitat de Catalunya, del 3 de juny de 2010, que va permetre fer una modificació substancial de l’activitat de la cimentera d’Uniland Cementera, al terme municipal de Santa Margarida i els Monjos, per tal de poder substituir el 33% del combustible amb residus urbans i fangs de depuradora. Davant de la resolució del Comitè de Compliment del Conveni d’Aarhus de Nacions Unides de 19 de juny de 2017 des del Col.lectiu Ecologista Bosc Verd entenen que Nacions Unides declara il·legal l’autorització de la Generalitat de Catalunya per incinerar residus urbans i fangs de depuradora a la cimentera.

La resolució declara diversos incompliments del Conveni sobre l’accés a la informació, la participació pública en la presa de decisions i l’accés a la justícia en matèria de medi ambient en relació a l’autorització ambiental del llavors conseller de medi ambient i habitatge de la Generalitat de 3 de juny de 2010 que va permetre fer una modificació substancial de l’activitat de la cimentera. Recordem que contra aquesta autorització Bosc Verd i 16 veïns van presentar dues accions de nul·litat en via administrativa que van ser inadmeses per la Generalitat i, posteriorment, dos recursos administratius que també van ser desestimats per la Generalitat.

Davant de la negativa el Fons de Defensa Ambiental va presentar el gener de 2014 una comunicació al Comitè de Compliment del Conveni d’Aarhus de Nacions Unides.  El Fons ha actuat en defensa del Col·lectiu Bosc Verd i 16 veïns i ha comptat amb el suport de la Clínica jurídica ambiental de la Facultat de Dret de la Universitat de Barcelona.

 

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: