Divendres, 26 d'abril de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

El jutjat va citar a declarar l’exalcalde de Castellví per una denúncia de veïns de Cal Farines

L’Associació de Veïns de Cal Farines, amb el Col·lectiu Ecologista Bosc Verd, va denunciar al jutjat d’instrucció número 2 de Barcelona, un suposat delicte de prevaricació i tràfic d’influècies.

Per aquest motiu en les darrers mesos s’han citat a declarar l’exalcalde de Castellví, Pere Pujol, el propietari de les granges del Maset del Bolet i del Maset del Bovi, Josep Bargalló, l’arquitecta de l’Ajuntament de Castellví, Cristina Montserrat. I per part de la Generalitat s’ha citat al Director General d’Ordenació del Territori i Urbanisme, Agustí Serra i al responsable d’Inspecció del Departament d’Agricultura, Ramaderia i Pesca, Horacio Otero.

Lidia Campos, com a particular i representant de l’Associació de Veïns de Cal Farines, va interposar una denúncia penal al jutjat d’instrucció número 2 de Barcelona, per un presumpte delicte de prevaricació relacionat amb l’ordenació del territori, l’urbanisme i la protecció del medi ambient i per un presumpte tràfic d’influències per l’actuació il·legítima i contraria a dret de les administracions públiques que han permès, malgrat les sentències judicials contràries, les ampliacions de l’activitat de les granges i la “legalització” d’un femer que segons sentència judicial és il·legal i il·legalitzable.

Lidia Campos lamenta que tot i haver acreditat les il·legalitats les administracions facin cas omís.

També denuncia que han modificat les normatives pels interessos d’un particular.

L’any passat es va fer pública per part dels veïns la denuncia d’algunes obres i activitats per part de l’empresa, que s’havien executat sense llicència ambiental,  i que es van realitzar amb la permissivitat de l’Ajuntament de Castellví. Es queixaven de la manca d’un Pla de dejeccions ramaderes, que té per objectiu eliminar la contaminació de les dues granges. Un pla que està condicionat a la construcció d’un femer que s’ha acreditat que es il·legal i il·legalitzable i ha de ser objecte d’enderroc per sentencia ferma del Tribunal Superior Justícia de Catalunya.

El nou Pla d’Ordenació Urbanística Municipal del 2013 de Castellví  va fer desaparèixer la qualificació històrica de barri al Barri de Cal Farines, fet que va afavorir la legalització de les granges.

El nou POUM va facilitar l’ampliació de la granja malgrat que hi havia una sentència judicial ferma, que deixava sense efecte l’ampliació aprovada prèviament per l’Ajuntament i la Generalitat a l’explotació Maset del Boví. L’any 2014, la Generalitat va autoritzar incrementar la capacitat de la granja del Maset del Bolet, de 480 fins a més de 1430 vedells, malgrat l’oposició dels veïns.

També malgrat les queixes dels veïns, el nou POUM de Castellví va aprovar un canvi en relació a la distància mínima de les explotacions ramaderes respecte a les cases habitades, que va passar de 100 metres a permetre que les explotacions ramaderes estiguin adossades a cases habitades.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: