Divendres, 9 de juny de 2023
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Es presenta el projecte de restauració del pantà de Foix

El projecte de restauració del pantà de Foix té l’objectiu de restablir la qualitat de l’aigua i millorar-ne l’entorn.

Aquest dijous s’ha presentat davant el Consell d’Alcaldes el projecte de restauració del pantà de Foix. L’assessor tècnic d’Espais Naturals i Medi Ambient de la Diputació de Barcelona i alcalde de Torrelavit Ramon Riera ha explicat que ja feia un any i mig que el Consorci del Foix, integrat per la Diputació, els ajuntaments de Santa Margarida i els Monjos i Castellet i La Gornal i la Fundació Abertis, va prendre la decisió d’actuar al pantà. Amb l’objectiu de restablir la qualitat de l’aigua i recuperar un entorn molt degradat, el Consorci va buscar la participació de l’Agència Catalana de l’Aigua, la Universitat de Barcelona, la Universitat Autònoma de Barcelona i l’IRTA. El projecte que s’ha presentat està estructurat en tres fases: la primera suposarà recollir les dades que existeixen sobre el pantà; a partir d’aquestes dades, la segona fase serà elaborar un projecte per optar a una de les subvencions del programa Life europeu i així assegurar el finançament de les actuacions; la tercera fase seria el desenvolupament d’aquest projecte. Per a Ramon Riera, el pantà de Foix està cridat a convertir-se en un reclam per al territori penedesenc i, si no s’aconsegueix la subvenció europea, caldrà buscar finançament per una altra banda.

El cap de Departament de Limnologia de la Universitat de Barcelona i assessor de l’ACA Narcís Prat ha explicat que l’embassament de Foix era una fossa sèptica quan no existia la depuradora de Vilafranca.

Quan es va posar en marxa la depuradora físico química, continuava sent una fossa sèptica tot i que va començar a haver-hi vida. Un cop la depuradora es va transformar en biològica, l’aigua ja tenia oxigen però també una entrada de nutrients, sobretot de fòsfor, que ha propiciat la propagació de l’alga Microcystis aeruginosa. Les algues creixen a l’estiu arribant a un milió de cèl·lules per mil·lilitre d’aigua, es podreixen i originen pudor. Ara es tracta d’esbrinar d’on sorgeix el fòsfor, tenint en compte que una part important ve de la pròpia depuradora, i impedir l’entrada d’aquest element. També s’ha de fer a la cua de l’embassament un aiguamoll que s’acabi convertint en un espai natural, la inversió del qual rondaria el milió d’euros. El següent pas seria evitar que el fòsfor ja present a l’embassament torni a l’aigua. De manera que s’intentaria llançar una mena d’argila que el mantingués quiet al sediment.

Des de la Diputació de Barcelona apunten que la restauració del pantà de Foix implica també actuar en origen per reduir residus, per exemple a l’agricultura.

En relació a la depuradora, l’Agència Catalana de l’Aigua ja ha previst una inversió que ajudarà a reduir les quantitats de fòsfor que arriben al pantà.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: