Dimarts, 28 de maig de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca
La Comissió de Territori del Pla Estratègic valora positivament la proposta del Pla Territorial

La Comissió de Territori del Pla Estratègic valora positivament la proposta del Pla Territorial

La Comissió reunida a la seu de la Fundació Pro Penedès per valorar la proposta del Pla Territorial que s’està elaborant sota la direcció de la Generalitat, i comprovar el seguiment dels objectius.

Uns objectius que es centren en la revisió del planejament territorial a la vista de les noves perspectives econòmiques, ajustant la sobredimensió dels plans territorials actuals i revisant el planejament municipal en base a la realitat actual. Es busca també definir el model d’assentaments i activitats dels espais oberts repensant les trames urbanes de baixa densitat, com les urbanitzacions disseminades pel territori, entenent que l’espai agrícola és un actiu de primer ordre. Així mateix es vol definir el model d’infraestructures de comunicació i transport, concretant el model funcional de les xarxes que travessen el territori i pensar en la necessitat de definir un centre intermodal on es lligui el transport per tren i per carretera, alhora que s’ha d’aclarir l’autopista ferroviària formada per les xarxes de Rodalies-AVE-Regionals-Mercaderies que configura l’eix del Penedès central com una autopista viària-ferroviària, treballant per que doni servei al Penedès tot minimitzant els inconvenients i prioritzant els polígons d’activitat en espais ben comunicats.
A la trobada es va constatar que la proposta de Pla Territorial enfoca el planejament des d’una perspectiva pràctica que supera el marc estricte dels municipis, cosa que es va valorar molt positivament.
També preveu que es pugui desqualificar sol no construït en urbanitzacions o projectes de polígons industrials, cosa que fins ara no s’havia previst en cap planejament territorial. Aquests plantejaments, en el marc del model territorial que fa la proposta del Pla, es van valorar molt positivament a la reunió i inviten a pensar que es va per bon camí.
Pel que fa a les infraestructures de comunicació es va constatar que la proposta de Pla incorpora tot el que ja està aprovat fins ara, sense valorar-ho i fer-ne propostes actualitzades. En aquest sentit a la trobada es va proposar minimitzar la construcció de noves carreteres i buscar una solució al nus de Masquefa-Martorell que ha de solucionar l’encaix d’aquella zona de l’Anoia amb l’autopista i el conjunt del Penedès, així com definir l’accés de la gent del Penedès a l’ AVE en una estació al nord de Vilafranca, compatible amb que els trens Regionals d’alta velocitat siguin accessibles des de l’actual estació de Vilafranca, utilitzant el tercer fil que es posarà a les vies actuals.
Finalment es va acordar coordinar amb els Consells Comarcals, interlocutors de la Generalitat en la redacció del Pla, la promoció de la participació ciutadana de manera activa, directa, plural i continuada dels debats de redacció, fent arribar les reflexions que es recullin de la ciutadania i les que elabori la pròpia Comissió.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: