Dimarts, 18 de juny de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

La CUP demana responsabilitats al govern per l’abocament de runa incontrolat a l’Espirall

La CUP de Vilafranca reclama també mesures perquè no torni a passar un fet com aquest.

El passat 23 de gener, la CUP va denunciar en roda de premsa l’existència d’un abocador incontrolat i no delimitat a uns terrenys municipals situats darrere del cementiri de Vilafranca, a prop del camp de futbol de l’Espirall i dels horts urbans. L’abocador va créixer amb el pas del temps, en part per l’efecte crida que generava, i entre els residus es van detectar restes de fibrociment d’amiant o uralita, un material considerat cancerigen.

Coincidint amb la roda de premsa, la CUP va formular un seguit de preguntes a l’equip de govern sobre l’abocador de runes.

Els regidors Laia Santís i Marcel Martínez han explicat aquest dimecres al matí en una nova roda de premsa que els residus contaminants van ser retirats l’endemà mateix en una actuació que va costar prop de 10.000 euros. També han dit que, una setmana després, la totalitat de la runa va ser retirada.

Els regidors han explicat que, l’1 de març, el regidor d’Urbanisme els va adreçar un escrit explicant que “el govern va donar permís al juliol del 2015 per abocar runa derivada de les obres del Passeig Rafael Soler en uns terrenys municipals”. Segons la CUP, l’Ajuntament ho justificava per la necessitat “d’apujar la quota del terreny” i, afirmava, que el permís només era “per a terres i pedra neta, però en cap cas per a runa”.

En la resposta, el regidor d’Urbanisme també admet, segons la CUP, que “des d’aquell moment i fins a l’actualitat, el solar ha estat accessible per empreses no autoritzades” i qüestiona la possibilitat d’identificar-les.

Des de la CUP recorden que l’Ajuntament no tenia els terrenys delimitats i, per tant, afirmen que “no va complir amb les seves obligacions”. En aquest sentit consideren “nefasta” l’actuació i gestió del govern en aquest tema i creuen que hi ha hagut “deixadesa” per part dels màxims responsables en matèria d’urbanisme: el regidor i el director de l’Àrea d’Acció Territorial i Serveis Urbans, càrrec de confiança del govern municipal.

Des de la CUP emplacen el govern a fer “les gestions oportunes per investigar els fets i saber quina ha estat l’empresa o empreses responsables dels abocaments”. També demanen que tramiti “l’expedient sancionador oportú i evitar així ser contractada en un futur”.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: