Diumenge, 17 de Gener de 2021
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

L’ABS Penedès Rural afronta els reptes de la nova realitat social buscant l’atenció integral

L’any 2016 es va complir el 25è aniversari de la posada en marxa de l’Àrea Bàsica de Salut Penedès Rural.

Actualment, l’equip de Penedès Rural té una població adulta assignada de 26.000 habitants, d’una vintena de municipis en un radi de 370 km2 a través de 26 centres d’atenció. Els punts més distals de l’àrea bàsica són Pontons i Olesa de Bonesvalls.

Els centres d’atenció més grans són els de Torrelles de Foix, Sant Martí Sarroca, La Granada i Santa Margarida i els Monjos, que exerceix de centre de referència. Aquests estan oberts cada dia però, des del 2009, a causa de la crisi econòmica, es van reduir les hores d’atenció en els altres consultoris.

La modificació es va fer segons la població assignada i s’obren 1, 2, 3 o 4 dies a la setmana. Les característiques de la comarca, sobretot la seva alta dispersió, fan que organitzar una maquinària com l’atenció primària de salut sigui una tasca complexa. La doctora Sara Freixedas és la directora de l’Àrea Bàsica des de fa un any, tot i que porta onze anys com a metgessa de l’equip.

L’equip de Penedès Rural està integrat per 18 metges i 18 infermeres, 1 odontòloga, 1 treballadora social, 1 auxiliar de clínica i 11 professionals administratius de l’Institut Català de la Salut i 10 cedits pels ajuntaments.

Després de més de 25 anys de funcionament, l’ABS s’enfronta a nous reptes. Un d’ells és la manca de professionals. D’ara fins al 2020 és jubilarà un 45 % de la plantilla.

La nova realitat social també planteja nous reptes que auguren canvis en la manera de desenvolupar la tasca assistencial de l’equip. Caldrà adaptar-se a l’envelliment de la població i a la diversitat de les estructures familiars i aprofitar millor l’ús de les noves tecnologies. Ho explica Pilar Piñeiro, adjunta a la direcció de l’ABS, qui també va formar part de l’equip quan va néixer, fa més de 25 anys.

Segons la direcció de l’ABS, l’àrea conserva “l’essència de la ruralitat, tot i que la programació de les visites i la informatització de la història clínica ha estandaritzat la manera de treballar respecte a les ABS urbanes”. El registre de la tasca assistencial requereix de temps per part dels professionals però també permet compartir informació entre els nivells assistencials del sistema sanitari. En tot cas, afegeixen, es pot dir “que els consultoris locals garanteixen l’accessibilitat i la proximitat del metge de família del poble, que té una visió més global del pacient, la seva família i la comunitat”.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: