Dijous, 25 d'abril de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca
Neix la Coordinadora de Balls de Diables Tradicionals de Catalunya, formada per 11 balls

Neix la Coordinadora de Balls de Diables Tradicionals de Catalunya, formada per 11 balls

Després de mesos treballant el passat diumenge 22 de gener es va celebrar l’assemblea constituent de la Coordinadora de Balls de Diables Tradicionals de Catalunya a Vilanova i la Geltrú.

Aquesta nova coordinadora és l’herència de l’antiga Coordinadora de Balls de Diables Centenaris amb Parlaments.
En aquests moments està formada per 11 agrupacions. Ball de Diables de Reus, Ball de Diables de Tarragona, Ball de Diables de Torredembarra, Ball de Sant Miquel i Diables de La Riera de Gaià, Ball de Diables del Vendrell, Ball de Diables de Vilanova i la Geltrú, Ball de Diables de l’Arboç, Ball de Diables de Vilafranca, Ball de Diables de Sitges “Colla Vella”, Ball de Diables de Sant Quintí de Mediona i Ball de Sant Miquel i Diables d’Igualada.
Les onze colles fundadores d’aquesta coordinadora son conscients que a Catalunya existeix un teixit diabòlic molt gran, ja que a moltes localitats existeixen colles, però també son conscients que tant sols una minoria utilitzen un model tradicional. És per això que els seus principals objectius són vetllar per el reconeixement públic dels balls de diables tradicionals; difondre els models, així com impulsar-ne l’estudi i la recerca. També es vol vetllar pel seu manteniment, en els llocs on ja existeixi; pel seu eventual ressorgiment, en els llocs on es vulgui recuperar o crear; i per la qualitat en les representacions, en totes les actuacions que facin els balls associats.
La Coordinadora obre les portes a totes les colles que abracin el model tradicional de la seva zona, sigui aquest ball de diables centenari o no. Les colles integrants de la Coordinadora creuen i volen tirar endavant aquest projecte ja que entenen que ser d’un ball de diables va més enllà de tirar carretilles ja que la història els avala.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: