Dissabte, 22 de juny de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

El Grup Ametller explica el seu projecte d’Agroparc com a “model d’integració pioner al món”

L’auditori de Vinseum va acollir aquest dilluns al migdia l’acte de presentació del projecte d’Agroparc Ametller Origen.

Els responsables del grup van començar explicant que la presentació s’havia avançat per aclarir la informació que havia transcendit sobre el projecte. Recordem que el passat 12 de desembre el col·lectiu ecologista Bosc Verd es va mostrar contrari al projecte en una roda de premsa.

El grup Ametller planteja l’Agroparc Ametller Origen com a “model d’integració vertical pioner al món”. El projecte neix amb l’objectiu d’explicar la cadena de valor del grup però també de promoure una “nova manera d’entendre l’alimentació sense residus químics”. Es tracta, doncs, de produir, elaborar i distribuir en un mateix espai tot prioritzant la proximitat entre producció i consum i aplicant protocols de residu zero. A més, la idea és que tots els productes que surtin de l’Agroparc compleixin el protocol d’Aliments Purs, que compliria la mateixa normativa que l’alimentació infantil fins a un any de vida, el de benestar animal i el de balanç zero d’emissions.
Josep Ametller creu que el projecte pot generar un gran valor al territori.

L’Agroparc es projecta en uns terrenys entre els termes municipals de Sant Llorenç d’Hortons i Gelida i contempla quatre àrees diferenciades: una d’obradors vinculats amb els cultius i granges com a zones de producció primària, una àrea de bodega i cerveseria, l’àrea de la masia Can Mata d’Abelló que, com a element catalogat, es destinarà a usos hostalers rurals, i finalment, una àrea de gestió i control, investigació i recerca, interpretació agroalimentària, agrobotiga i zona de degustació. Tots els nous edificis s’implanten de manera soterrada o semisoterrada amb la voluntat que “l’impacte sigui mínim”.

Respecte les crítiques que ha rebut el projecte, segons el responsable de l’elaboració del pla especial de l’Agroparc Marc Ribes, la part més industrial va fora del parc i el parc en sí mateix no afecta cap corredor natural.

Segons els responsables del grup, la inversió que suposaria tirar endavant el projecte d’Agroparc rondaria els 50 milions d’euros i es podrien crear uns 700 llocs de treball.

Comentaris

 1. Ignasi Grau Roca

  Que l’àmbit no està en cap corredor no és cert. De fet tot l’àmbit on es preveu l’aprofitament urbanístic és Sòl d’especial protecció natural i agrari, segons el Pla Territorial.
  Tampoc és cert que les usos més intensius es plantegin fora de l’àmbit. Planteja un aparcament de 30.000 m2 en superficie en el límit de la carretera d’accés a Sant Llorenç d’Hortons. Com a referència, la base logística d’Aldi, a Masquefa, té un aparcament de 20.000 m2. El Leroy Merlin/Norauto/KentukyFriedChiken de Sant Cugat del Vallès te un aparcament en superfície que no arriba a 10.000 m2
  Una implantació industrial agrària d’aquestes dimensions en una finca de 120 ha de secà no es suporta per la seva producció.
  El que planteja aquest projecte es obtenir sòl barat per fer una implantació industrial, a tocar de l’àmbit metropolità de Barcelona, venent un projecte sostenible, i evitant implantar-se en sol urbà com li correspondria.
  També es poden fer activitats de residu zero en sectors d’activitat (sòl industrial) . No és necessari malmetre sòl agrari. També s’hi poden crear llocs de treball, de fet és on es creen. El sòl agrari és per l’agricultura.
  L’urbanisme de cacic , a Catalunya ja no és possible, i els espais oberts a Catalunya, són material sensible, i més els d’especial protecció.
  Gràcies Sr. Ametller pel seu model empresarial d’èxit. No el malmeti proposant projectes que provoquen un consum de sòl tant gran en un dels pocs paisatges agrícoles amb certa entitat que queden en l’àmbit metropolità. No va els valors que vostè promou.
  Ignasi Grau Roca. Enginyer Agrònom

Efemèrides

22 de juny
No hi ha efemèrides

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: