Un grup de dones de la Mesquita Al Fath lamenta poca representació en la seva gestió
L’associació “Al Fath per a dones” ha denunciat que no poden realitzar les seves activitats a la Mezquita Al Fath com estaven fent fins fa poc. Això ha generat una certa tensió a la comunitat.
Mariam Gailan, en nom d’aquesta associació, comenta que ja fa temps que tenien problemes amb el president i el secretari de l’associació que gestiona aquesta Mesquita; però que fins fa poc encara podien fer-hi activitats tot i que sempre havien d’estar sol·licitant permís per fer-ho. Per això, finalment van decidir tirar endavant una entitat pròpia per poder fer-les amb més llibertat. A partir d’aquí van sorgir els problemes.
Gailan comenta també què es va aprofitar que l’imam de la Mesquita era de vacances per tal de vetar-les-hi l’accés. Considera que com a musulmanes tenen dret a accedir a la Mesquita, i remarca que com a associació ja han trobat el seu espai a l’Escorxador. Per les membres d’aquesta associació el principal problema és que el president i el secretari de l’entitat que gestiona la Mezquita no les representa i no les deixa tenir veu.
La Mariam Gailan i la Ashma Laakel, com a representants de “El Fath per a Dones”, comenten que aquesta relació de les dones amb els responsables de l’entitat que gestiona la Mezquita sempre han estat problemàtiques i una qüestió tabú per la comunitat musulmana de Vilafranca. Demanen que es tingui en compte que viuen a Vilafranca, a Catalunya, i que cal integrar-se i participar per exemple de les festes locals.
En relació amb aquesta qüestió, les dones de la Mesquita Al Fath han fet públic un comunicat en què mostren la seva disconformitat amb el que expliquen des de “El Fath per a Dones”, a les que acusen a més d’haver-se apropiat del nom de la Mezquita per que sembli que representen totes les dones quan no és així. En el comunicat remarquen també que no estan en contra de fer activitats lúdiques que afavoreixen la dona; però que no volen que la Mezquita es vegi afectada per la intervenció d’associacions amb interessos fora de la pròpia Mesquita. Especifiquen que no volen què cap associació que no sigui la pròpia de la Mesquita s’encarregui de dirigir-la.
Les dones de la Mesquita Al Fath deixen clar que mai han patit masclisme, i que mai se’ls ha prohibit l’entrada. En tot cas expliquen que s’ha prohibit que una associació liderada per algunes dones que ha incomplert els estatuts propis de l’Associació de la Mesquita digui a terme unes activitats concretes, que s’haurien prohibit igualment, diuen, si fos una associació liderada per homes.
I encara en relació amb aquesta qüestió, des de l’Associació Assalam, de la comunitat musulmana de Santa Margarida i els Monjos han fet públic un comunicat en què lamenten aquesta situació de conflicte.
Després expressen tot el seu recolzament a l’imam Touhami Laakel, molt respectat per la comunitat dels Monjos, i que fa més de quinze anys que desenvolupa la seva tasca a Vilafranca.
El president d’Assalam, Mohammed Mansri, demana que les parts implicades seguin i dialoguin per tal de buscar una solució a aquesta situació.
Considera que dones i homes tenen els mateixos drets, que cal integrar-se a la societat catalana i, des del seu punt de vista, les dones afectades no feien res que fos contrari a la religió i que amb més diàleg entre les parts segurament el conflicte no s’hauria produït.