Diumenge, 23 de juny de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Enquesta d’hàbits de salut dels joves de 4t d’ESO a Vilafranca

Els resultats de l’enquesta d’hàbits de salut dels joves de 4t d’ESO a Vilafranca han de servir per implantar polítiques per millorar-los.

Divendres tenia lloc a l’Escorxador la presentació de l’enquesta d’hàbits de salut dels joves de 4t d’ESO amb la presència de la diputada de Salut Pública i Consum de la Diputació de Barcelona, Laura Martínez, i de la regidora de Salut de Vilafranca, Anna Doblas.

L’enquesta, elaborada per la Diputació de Barcelona a través del Servei de Salut Pública, és un instrument que facilita informació sobre la percepció de l’estat de salut i els estils de vida dels adolescents de 4t d’ESO. A Vilafranca han estat enquestats 203 nois i noies de tots els centres educatius, tant públics com concertats.

D’entrada, els resultats són similars als de la resta de municipis on s’ha fet l’enquesta, una trentena de nuclis amb més de 10.000 habitants. El que es veu a Vilafranca és un nivell socioeconòmic de les famílies més alt que la mitjana. També hi ha una estructura familiar biparental en un percentatge altíssim,  més del 80%.

En hàbits alimentaris destaca que el 9% dels nois i el 17% de les noies no esmorzen abans d’anar a l’institut. En aquest sentit, des de la Diputació recomanen ajudar a garantir l’autonomia dels adolescents per cuinar menús saludables, ara que en molts casos es fa jornada intensiva i molts nois i noies dinen sols a casa.

També destaca que un 30% dels enquestats han fet dieta algun cop, tot i tenir 15 anys, i la gran majoria l’han fet sense assessorament professional.

Els hàbits en activitat física són força bons en general, segons els resultats de l’enquesta, ja que un 88% dels enquestats diu que practica algun esport.

En relació als hàbits de consum de tabac, dos de cada deu joves, segons l’enquesta, són fumadors actuals. La mitjana de l’ús experimental de l’alcohol i el tabac se situa al voltant dels 13 anys. Pel que fa al consum d’alcohol, quatre de cada deu joves beuen el cap de setmana. I un 40% dels enquestats s’ha emborratxat algun cop. Sobre les drogues il·legals, un 35% han fet un ús experimental d’alguna droga i 67 dels 203 enquestats han consumit haixix o marihuana. Només un 31% dels joves percep com a perillós el consum d’aquestes drogues. Un 68% creu que són fàcils d’aconseguir.

La mitjana d’edat per tenir relacions sexuals amb penetració se situa als 14’2 anys i el 86% dels que han tingut relacions han fet servir preservatiu. Un 17% no han fet servir cap mètode anticonceptiu. L’enquesta també presentava dades sobre altres temes com l’ús del temps de lleure, la mobilitat o els maltractaments.

L’enquesta complementa els Informes d’indicadors de salut local i ajuda a orientar, dissenyar i avaluar les polítiques locals de salut, especialment les relatives a la promoció i l’educació per a la salut.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: