Dissabte, 13 de juliol de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

S’ha presentat un portal especialitzat en les varietats de vinya a territoris de parla catalana

El Grup de Recerca de Varietats Autòctones de Vinya de terres de parla catalana, que coordina la ICEA i el Vinseum, ha presentat Vitis Catalana, un projecte web sobre varietats de vinya tradicional.

El museu vilafranquí i la Institució Catalana d’Estudis Agraris coordinem aquest grup de recerca des de l’any 2014, i aquest és el primer dels fruits del seu treball constant i al servei del sector vitivinícola del nostre país.

Durant l’acte de presentació el lexicòleg, Xavier Favà, va pronunciar una conferència sobre les motivacions que expliquen els noms dels ceps i raïms catalans. Des d’un punt de vista lingüístic va assenyalar que , sovint, els noms de les varietats de raïm tenen una explicació curiosa, i també que el seu interès està deslligat del fet que siguin o no varietats importants per la producció vinícola actual.

I Favà va posar alguns exemples, com ara una varietat que al Montsià es coneix com Calabrès.

Vitis Catalana és una eina que recull informació lexicogràfica i descriptiva de les varietats de vinya presents als territoris de cultura catalana al llarg dels segles. El seu objectiu és contribuir al coneixement i descoberta del patrimoni vitícola català.

Comentaris

  1. MERCÈ DURFORT COLL

    Vaig tebnir l´oportunitat de ser a una pre-presentació del projecte i me va interessar molt.
    M´hauria agradat poder-los acompanyar a Vilafranca però la coincidència amb un altre acte ho va impedir.
    Desitjo un llarg recorregut a aquesta plataforma digital-portal sobre la Vitis Catalana.
    Enhorabona!.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: