S’ha presentat un portal especialitzat en les varietats de vinya a territoris de parla catalana
El Grup de Recerca de Varietats Autòctones de Vinya de terres de parla catalana, que coordina la ICEA i el Vinseum, ha presentat Vitis Catalana, un projecte web sobre varietats de vinya tradicional.
El museu vilafranquí i la Institució Catalana d’Estudis Agraris coordinem aquest grup de recerca des de l’any 2014, i aquest és el primer dels fruits del seu treball constant i al servei del sector vitivinícola del nostre país.
Durant l’acte de presentació el lexicòleg, Xavier Favà, va pronunciar una conferència sobre les motivacions que expliquen els noms dels ceps i raïms catalans. Des d’un punt de vista lingüístic va assenyalar que , sovint, els noms de les varietats de raïm tenen una explicació curiosa, i també que el seu interès està deslligat del fet que siguin o no varietats importants per la producció vinícola actual.
I Favà va posar alguns exemples, com ara una varietat que al Montsià es coneix com Calabrès.
Vitis Catalana és una eina que recull informació lexicogràfica i descriptiva de les varietats de vinya presents als territoris de cultura catalana al llarg dels segles. El seu objectiu és contribuir al coneixement i descoberta del patrimoni vitícola català.
Vaig tebnir l´oportunitat de ser a una pre-presentació del projecte i me va interessar molt.
M´hauria agradat poder-los acompanyar a Vilafranca però la coincidència amb un altre acte ho va impedir.
Desitjo un llarg recorregut a aquesta plataforma digital-portal sobre la Vitis Catalana.
Enhorabona!.