Dimarts, 5 de març de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Clara Cols protagonitza un pregó no apte per a puristes i amb reivindicacions socials

Pocs minuts desprès del cant dels goigs la pregonera no es va fer esperar i va entrar a la placeta del Palau Baltà, acompanyada dels cinc administradors.

El Marc Izquierdo, que just el 28 d’agost celebrava el 30è aniversari i el Xavi Raventós li van donar pas, i tot seguit Clara Cols es va amagar darrere d’un guinyol fent sortir a escena dos titelles, els dels capgrossos de la Roseta i l’Humbert. Una Roseta amb accent “pijo” li comunicava a l’Humbert que trencava la seva relació per diferències polítiques, per que s’havia fet de la CUP.

Tot seguit, i demostrant la seva qualitat com a actriu, va iniciar un pregó que va ser bàsicament una actuació d’un monòleg en el que no va llegir paper, és a dir recitat de memòria. Un pregó en el que va explicar la seva relació amb la festa major, havent tocat el violí als goigs, ballant als nans. Sempre, va dir , sense assolir visibilitat, i recentment com a directora del ball dels malcasats.

La pregonera va demanar als administradors que mostressin uns rètols amb els principals motius pels qual l’havien escollit. En concret per ser dona, vilafranquina, emprenedora, jove i per haver participat a la festa. A partir d’aquí el pregó va anar tocant alguns temes de fons que la Clara Cols va voler exposar, aprofitant la plataforma que suposa un acte de la Festa Major, problemes de la societat, com per exemple el de l’acollida dels immigrants, la gestió dels recursos públics per part dels polítics, la manca d’inversió en temes socials o d’educació. No van faltar crítiques a algun sector de l’església.

 

També va reclamar l’acceptació de la diferència i va reivindicar el seu feminisme, amb un dels moments més trencadors, quan va demanar l’entrada en escena de la seva amiga i companya, l’actriu Roser Blanch, i es van fer un petó.

Desprès va retornar a la temàtica festamajorenca recordant que dels 54 pregoners que hi ha hagut a la Festa , només 8 han estat dones, i va suggerir als futurs administradors que només portin dones al pregó fins que s’equilibrin les dades, l’any 2054. El final va ser emotiu i espectacular. Emotiu perquè una nena va representar el paper de la seva filla, amb les vivències de cercaviles i processons, i espectacular perquè al final ves acabar ballant una coreografia, primer amb els 5 administradors, i tot seguit amb una colla de col.laboradors.

Comentaris

  1. Mariló

    Fa anys que no em perdo el pregó de la FM. Cap dels anteriors em fa fer passar tan bona estona, se’m va fer curt.
    Trobo que la Clara ha estat la millor pregonera, amb un discurs fresc, i reivindicatiu, que no va deixar ningú indiferent.
    Moltes felicititats Clara necessitariem molt gent com tu al país!
    Gràcies per la teva actuació, se’n parlarà durant molt temps del teu pregó!

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: