Diumenge, 4 de juny de 2023
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

L’Alt Penedès es manté en la 14a posició a l’Índex ADEPG de Competitivitat Territorial

La comarca supera l’ensurt del 2013, quan va perdre sis posicions arran sobretot de la reestructuració del sector financer, i mostra una recuperació important.

La diversificació econòmica i la dotació d’infraestructures i serveis de transport i comunicació és clau en la competitivitat comarcal i s’estan reforçant els serveis de suport a la producció a través de l’existència d’una demanda exigent. El responsable de l’elaboració de l’índex David Moreno explica que l’anàlisi és que la indústria de l’Alt Penedès ha necessitat millorar la seva competitivitat i llençar-se a la internacionalització a causa de la crisi i ha apostat per serveis avançats i serveis TIC, que inicien una etapa expansiva. La demanda ha fet, doncs, que millorin els indicadors relacionats amb la innovació i la tecnologia, de manera que els serveis de R+D+I entren a formar part de la diversificació de l’economia comarcal.

El repte, però, és que a diferència de la resta de comarques, l’Alt Penedès no ha reforçat el seu panorama educatiu i formatiu, en definitiva de qualificació dels treballadors. De manera que es produeix un desequilibri entre la tendència que marca la indústria i l’oferta formativa de la comarca.

Una altra tendència a la comarca és la millora el dinamisme empresarial i l’emprenedoria, que partien de nivells molt baixos.

En general, la situació de l’Alt Penedès pel que fa als avantatges distributius és molt positiva en relació a l’accés als mercats internacionals, nacional i regional, en bona part per la seva posició geoestratègica propera a les principals infraestructures logístiques. Presenta més mancances en l’àmbit comarcal, per la dispersió de la població en nuclis petits, que fa que el mercat sigui menys competitiu.

Pel que fa al Garraf, es col·loca entre les deu comarques més competitives de Catalunya i ocupa la novena posició. Mentre que el Baix Penedès també millora i se situa en la setzena posició. D’aquesta manera, les tres comarques del Gran Penedès s’anivellen.

L’Índex de Competitivitat Territorial està elaborat per la consultora Actíva Prospect per encàrrec de l’ADEPG. És la dotzena edició de l’estudi que publica anualment l’associació i marca un cop més el lideratge del Barcelonès i el Vallès Occidental, malgrat perdre competitivitat.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: