Dijous, 20 de juny de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Micromecenatge per a la recerca arqueològica de la vinya al jaciment de la Font de la Canya

Avui s’ha donat el tret de sortida a la campanya de micromecenatge adreçada a cellers i altres institucions del Penedès per ajudar a finançar les excavacions al jaciment d’Avinyonet.

La recerca es focalitzarà en el celler magatzem del segle III aC que es va descobrir l’any 2014 i en l’extensió de la zona d’hàbitat del segle VII aC. El programa de recerca arqueològica es desenvoluparà en 5 anys, del 2016 al 2020, amb l’objectiu d’aportar informació nova sobre els inicis de la vinya i el vi al Penedès i a Catalunya. Els arqueòlegs ja han localitzat algunes restes sense carbonitzar de llavors de raïm que poden portar llum sobre aquests orígens encara molt desconeguts.

L’aportació dels cellers o institucions es podrà fer a partir de la modalitat de col·laboració o de patrocini. La primera suposarà una aportació anual de 150 euros durant els 5 anys del programa i el mecenes rebrà un metacrilat amb una rèplica exclusiva en fibra de vidre d’una llavor de raïm del segle VII aC. La segona modalitat, representarà una aportació anual de 1.000 euros i el mecenes obtindrà una vitrina de fusta i vidre dissenyada per Vinseum amb un parell o tres de llavors originals. Disposa de llum led interior i gel de sílice a més d’un tancament que assegura la conservació idònia d’un material tan delicat.

 

La DO Penedès inicia ara una campanya per informar de la campanya els cellers que en formen part. El seu director, Francesc Olivella, espera que almenys una vintena de cellers hi participi.

 

El treball de camp, de laboratori i els estudis interdisciplinaris que es vagin fent els realitzaran els arqueòlegs professionals, estudiants d’arqueologia i un equip de joves del CRAE Toni Inglés de Vilafranca, gestionat per la cooperativa Actua.

El projecte de micromecenatge està impulsat per l’equip de Font de la Canya, la DO Penedès i Vinseum amb la col·laboració del Serveis d’Arqueologia i Paleontologia de la Generalitat i l’Ajuntament d’Avinyonet del Penedès. El termini per incorporar-se al projecte s’allargarà de moment fins al 17 de juny, quan es farà una primera valoració de com ha funcionat.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: