Divendres, 28 de Gener de 2022
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca
Els microcrèdits del Servei Comarcal d’habitatges, reconeguts com a pràctica innovadora

Els microcrèdits del Servei Comarcal d’habitatges, reconeguts com a pràctica innovadora

La Federació de Municipis de Catalunya i la Fundació Carles Pi i Sunyer d’Estudis Autonòmics i Locals han distingit el projecte com una pràctica innovadora de govern i gestió local a difondre.

El projecte és un nou servei que s’ha incorporat a la carta de productes que ofereix el Servei Comarcal d’Habitatge i que compta amb el finançament de la Diputació a través d’una subvenció del Pla de Xarxa de Governs Locals. El Consell Comarcal ha atorgat ja 25 microcrèdits per valor de 16.000 euros i el fons s’ha incrementat en 5.000 euros més per poder arribar a més beneficiaris.
No és una convocatòria pública, sinó un recurs que s’atorga després de fer un estudi de cada cas i que té com a finalitat facilitar l’accés a l’habitatge de lloguer social o evitar la pèrdua de l’habitatge habitual, l’endeutament o un procediment judicial, per impagament.
El perfil dels beneficiaris són llogaters o propietaris que es troben davant una necessitat econòmica temporal, per exemple una reducció sobtada d’ingressos o la demora en la percepció d’un ajut social o de l’Agència de l’Habitatge; però que tenen capacitat econòmica a mig termini per fer front al lloguer o l’hipoteca. Els microcrèdits, d’entre 500 i 3.000 € sense interessos, els permeten donar resposta al problema de liquiditat en un termini de 15 dies i s’han de retornar mensualment en un termini màxim de 3 anys.
Com en el cas dels microcrèdits a l’emprenedoria, l’aspecte innovador dels microcrèdits per a l’habitatge és que, a més de complir la seva funció, deixen enrere una concepció assistencialista, que sovint crea formes de dependència, i ajuden a corresponsabilitzar i empoderar les persones beneficiàries.
A més és una pràctica sostenible per a les administracions públiques, perquè gràcies al retorn dels imports prestats el Consell Comarcal de l’Alt Penedès pot mantenir un fons permanent destinat a la prestació de nous microcrèdits.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: