Divendres, 24 de maig de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Les desaparicions forçoses són una realitat global i actual, segons Elisenda Calvet

Amnistia Internacional Alt Penedès, ACAPS i Entrepobles organitzaven ahir al vespre a l’Escorxador la xerrada ‘Desaparicions forçoses. El dret a veritat, justícia i reparació’.

La xerrada comptava amb la intervenció de la professora de Dret Internacional Públic de la Universitat de Barcelona Elisenda Calvet i la periodista de Televisió de Catalunya Roser Oliver. La sessió estava moderada per l’historiador Ramon Arnabat.

Elisenda Calvet ha estudiat en profunditat les desaparicions de persones que s’han produït arreu del món amb la intervenció dels estats o amb la connivència d’aquests. Calvet afirma que les desaparicions forçoses són una realitat global i actual i que no només s’estan produint a Mèxic, el país més “mediàtic” en aquest sentit, sinó en molts altres indrets, sovint colpejats per conflictes bèl·lics i polítics.

 

Per a Calvet, és fonamental que s’entengui i es repari el patiment dels familiars que han vist desaparèixer els seus i que no troben respostes malgrat el pas del temps. Són pocs els casos en què els desapareguts han tornat a aparèixer amb vida, a vegades deu o vint anys després que algú se’ls endugués.

 

Roser Oliver és coautora del reportatge del programa 30 minuts ‘Ni vius ni morts’, que parla de les desaparicions com una de les conseqüències de la guerra declarada entre els càrtels de la droga i l’estat a Mèxic.

Oliver explica que el cas d’aquest país centreamericà és especialment complex. Es parla de 23.000 persones desaparegudes des del 2006.

 

A Centreamèrica també hi ha un cas del tot flagrant: el dels migrants que entren clandestinament a Mèxic per intentar arribar als Estats Units i que, durant la ruta, són víctimes d’extorsions, segrestos i assassinats, tant per part del crim organitzat com per part de la policia. La clandestinitat fa que no existeixi cap estadística que reculli els milers de persones migrants assassinades i desaparegudes durant els darrers anys.

Comentaris

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: