Dimecres, 8 d'Abril de 2020
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Vilobí del Penedès recupera l’espai dels pèlags com a revulsiu pel municipi i la comarca

Ahir al migdia s’inaugurava oficialment la restauració del Pèlag gran de Vilobí del Penedès, un projecte estratègic del poble per a potenciar un espai singular i únic a Catalunya.

Els treballs es van iniciar l’octubre de l’any passat i les accions que s’han dut a terme han estat la retirada dels blocs de formigó i les deixalles escampades, l’aclariment de plantes, el tancament del perímetre amb una tanca vegetal per evitar accidents, la senyalització de camins per a l’observació geològica i de la fauna o la instal·lació d’un mirador al punt més alt i al punt més baix del Pèlag Gran.

Per al municipi, l’aposta decidida pel seu paisatge suposarà un revulsiu econòmic i turístic que transcendirà més enllà del poble i beneficiarà tota la comarca.

La inauguració ha comptat amb la presència del director general de polítiques ambientals de la Generalitat Ferran Miralles, qui destaca que l’Ajuntament de Vilobí ha preferit invertir en paisatge abans que fer-ho en totxo. Miralles apunta que el municipi en sortirà beneficiat, d’aquesta decisió. Miralles va dir en el transcurs de la inauguració que la Generalitat protegirà l’espai del Parc dels Talls de Vilobí incorporant-lo a l’Inventari de Zones Humides de Catalunya. D’aquesta manera, aquest espai d’alt interès natural format per cinc pèlags naturals sorgits de l’explotació d’unes pedreres de guix, quedaran sota protecció i qualsevol actuació que s’hi vulgui fer en un futur estarà supeditada sempre a la preservació de l’entorn. L’Ajuntament ja ha iniciat els tràmits administratius per fer efectiva aquesta inclusió.

Els criteris que s’han seguit en aquesta restauració han estat peculiars perquè la natura s’havia obert pas a l’espai i calia fer efectiva la recuperació biològica i ordenar l’ús públic de l’entorn.

El projecte ha inclòs també l’edició d’un plànol amb noves rutes circulars per fer a peu o en bicicleta pels pèlags i el seu entorn, així com rutes pels cellers del poble i els diferents nuclis i establiments comercials.

Aquestes actuacions han tingut un cost de 216.000 euros i han estat finançades a través del programa Viure al poble més!, convocat per la Generalitat de Catalunya i subvencionat pel Fons Europeu FEDER.
La inauguració es va completar amb una jornada d’anellament científic d’ocells.

Properament, Penedès Televisió emetrà en Alta Definició (HD)

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: