Dijous, 28 de març de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

L’ajuntament aprova, inicialment, regular el pas de les bicicletes a la via pública

El Ple municipal a l’ajuntament de Vilafranca ha aprovat de forma inicial l’actualització de dues ordenances prou importants.

La primera suposa l’actualització de l’anterior, que és del 2005, ajustant-la a les normatives actuals i oferint eines a la policia local per poder actuar davant la circulació perillosa de bicicletes a voreres o zones de vianants.
El regidor del PP hi va votar a favor remarcant que les multes es podran reduir a la meitat en cas de pagament voluntari.

En nom de VeC, Toni Peñafiel, va mostrar-se d’acord en que cal una regulació però va advertir que caldria eixamplar el debat també a la necessitat d’oferir espais de seguretat a la circulació de les bicicletes.

Per la seva banda la republicana Mònica Hill apuntava l’abstenció del seu grup per dos motius. D’una banda per considerar que calen polítiques incentivadores de l’ús de la bicicleta.

D’altra banda també criticava que no s’hagi convocat cap consell de la convivència i policia comunitària on s’haurien pogut debatre els aspectes de l’ordenança.

En nom de la CUP, Marcel Martínez, assenyalava que no s’ha de criminalitzar els usuaris de la bicicleta i que l’ús de les multes pot ser inadequat.

A tot plegat responia el regidor de seguretat ciutadana, Joan Manel Montfort, que l’ordenança té 65 articles sobre circulació en general, i només un fa referència a les bicicletes. També destacava que l’objectiu no és multar sinó és regular amb normes de circulació.

L’ordenança es va aprovar inicialment amb els vots a favor de CiU, PSC i PP i les abstencions de la CUP, ERC i VeC.

D’altra banda també es va aprovar de forma inicial una ordenança reguladora d’intervenció en les activitats. L’ordenança adapta la normativa a les lleis actuals i presenta elements novedosos, com destacava el regidor Aureli Ruiz, explicant que simplificarà la intervenció administrativa en les activitats econòmiques innòcues o de baix risc, que estaran subjectes a la declaració responsable o comunicació prèvia que permetrà ser més àgils a l’hora d’obrir una nova activitat.

En relació a la nova ordenança, Ramon Arnabat de VeC assenyalava que els serveis municipals s’hauran de reorganitzar per controlar a posteriori si el que s’ha declarat segueix la normativa. Mònica Hill d’ERC, també insistia que la nova normativa elimina alguns processos de garanties.
La ordenança es va aprovar amb els vots favorables de CiU, PSC i PP i les abstencions de la CUP, ERC i VeC.

El govern també va portar a aprovació una modificació del pressupost que aplica 716.000€ del romanent de tresoreria. 316.000 són per la recuperació de la paga extra dels treballadors municipals del 2012, 300.000 es destinaran a la urbanització de la llosa de cobertura de la via i 100.000€ seran per obres de millora de les escoles públiques de la vila. La modificació va rebre el suport dels dos grups de govern a més de ERC i el PP, mentre que CUP i VeC es van abstenir. El ple va aprovar també per unanimitat els comptes del 2015 dels diferents organismes i empreses municipals.

En l’apartat de mocions es van aprovar les dues que presentava el PSC, una de rebuig a la inacció del govern de l’estat per l’acollida als refugiats de Síria i una altra per la retirada del copagament a les persones amb discapacitat. Finalment es va debatre també una moció de la CUP proposant la creació d’un Pla Local d’Equipaments. El pla plantejava fer un estudi dels equipaments actuals i les necessitat de futur per un període de 10 anys, i proposava un procés de participació ciutadana. El socialista Francisco Romero alertava que en el futur més proper no són gaires els equipaments que l’ajuntament podrà desenvolupar i demanava no crear falses expectatives.

Van anunciar suport a la moció els grups d’ERC i VeC i veient a venir el resultat. El regidor Marcel Martínez va lamentar que el govern es negués a obrir un debat i a propostes com aquesta. Finalment la moció va ser rebutjada pels vots en contra de CiU, PSC, l’abstenció del PP i amb els vots a favor de CUP, ERC i VeC.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: