Dimarts, 27 d'Octubre de 2020
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

ERC demanarà a l’equip de govern potenciar la transparència municipal a Vilafranca

Els regidors del grup municipals d’ERC a l’Ajuntament de Vilafranca han explicat que presentaran una moció al ple de la propera setmana en què demanaran al govern municipal ampliar el concepte de transparència i poder anar més enllà.

La portaveu del grup municipal d’ERC, Mònica Hill, comentava que s’han de fer noves propostes que facilitin la participació ciutadana, i que des de la ciutadania es pugui també validar l’acció del govern.
Hill ha exposat que els models sobre la participació del govern sociovergent i el d’ERC són molt diferents, ja que pels republicans la transparència és el valor del bon govern i s’ha de garantir mitjançant compromisos vinculants i acompanyar-la de la mirada crítica de la ciutadania.
Amb la voluntat de potenciar la participació ERC proposa que es recuperi el Grup de Participació Ciutadana que es va impulsar en els projectes de pressupostos participatius del 2009 i 2010, però que a partir del 2011 el govern no ha tornat a reunir.
Des d’ERC es considera que limitar la participació i la informació a la ciutadania amb l’audiència pública que es fa pels pressupostos no és suficient i espera que el consens que va existir al 2008 es repeteixi aprovant la moció per impulsar de nou la participació ciutadana en els pressupostos.
En la moció, ERC presenta diferents propostes que consideren bàsiques i que esperen poder consensuar amb els altres grups. Hill explica que demanen desenvolupar una aplicació per a mòbil o tauleta que permeti consultar l’aplicació dels pressupostos, les retribucions públiques, el cost de les actuacions i obres públiques entre altres qüestions. També demanen un compromís del govern per donar resposta en un màxim d’un mes a les demandes de la ciutadania. També plantegen promoure mecanismes de validació i control de les queixes que es presenten des de la ciutadania i saber la valoració que en fa la població de les respostes que rep.
Finalment reclamen també com a mínim un cop l’any que se celebri un debat sobre l’estat de la vila, que permeti a les entitats, ciutadans i partits de l’oposició poder conèixer què es fa des del govern i plantejar-ne qüestions i alternatives a l’acció realitzada.
La línia d’actuació hauria de ser que la democràcia no és votar només cada quatre anys, almenys així ho entenen els regidors d’ERC i esperen que durant el mandat hi hagi l’acord suficient per fer aquest pas i consultar temes de gran importància directament a la població, com hagués pogut ser què s’hi fa a la llosa de l’AVE.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: