Dimecres, 4 d'octubre de 2023
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

UP presenta la candidatura a les eleccions agràries per aconseguir que es reconegui la pagesia com a sector clau per al futur del país

Unió de Pagesos ha presentat la candidatura amb la que concorre a les eleccions sindicals agràries del proper diumenge 28 de febrer, que compta amb implantació territorial a tot Catalunya, ja que hi estan representades totes les comarques i tots els sectors de producció.

El sindicat també fa una crida a la participació en aquestes eleccions agràries en les quals la pagesia de Catalunya triarà l’organització sindical que vol que els representi.
Les eleccions agràries del 2016 són les primeres que es convoquen després de la derogació de les cambres agràries provincials. En les últimes eleccions a cambres agràries, l’any 2011, Unió de Pagesos va obtenir el 58% de representació a Catalunya. La presentació de la candidatura a Vilafranca s’ha fet amb presència de la membre de la Comissió Permanent del sindicat, Maria Rovira, el membre de la permanent a l’Alt Penedès, Josep Esteve i el coordinador del Baix Llobregat, Martí Sucarrats.
Maria Rovira ha fet balanç de les accions de defensa dels drets dels pagesos que Unió de Pagesos ha protagonitzat en els darrers anys. Ha apuntat que, en els últims cinc anys, el sindicat s’ha manifestat al carrer nombroses vegades davant les situacions d’abusos i competències deslleials que tenen lloc en la cadena alimentària, a més de reivindicar i aconseguir que es destinin els recursos necessaris per a la millora de les explotacions o la incorporació de joves. Unió de Pagesos també ha defensat una Política
Agrària Comuna útil per a la pagesia i reclamant les ajudes per els professionals del camp i no pas per altres sectors que s’hi podien incloure.
Per la seva banda Josep Esteve ha explicat que la Unió de Pagesos també defensa uns costos assumibles per a la pagesia professional que impliquen anul·lar la sobrevaloració il·legal de les construccions agràries al cadastre, o reclamar que les revisions de l’ITV de la maquinària agrícola se situï a nivells com el de França, reduint les despeses en aquests tràmits. El sindicat també demana una gestió eficient de la fauna salvatge, amb una nova llei de caça catalana que faciliti les batudes.
Esteve també recorda que en els darrers anys s’han incrementat els robatoris al camp, i promouran que els pagesos presentin denúncies als mossos d’esquadra, perquè si no hi ha constància del delicte la policia no actua.
Finalment, Martí Sucarrats, assenyala que Unió de Pagesos reclama uns preus i una renda dignes per a la pagesia professional, i defensa una regulació legal de llotges i mercats en origen que faci transparent i no manipulable la formació dels preus. A més també defensa un control efectiu de les importacions de productes de fora de la Unió Europea, així com la inclusió en els tractats internacionals de mecanismes que evitin les competències deslleials d’aquestes importacions.
Pel que fa a la mobilitat des d’Unió de Pagesos demanen més sensibilitat a la administració a l’hora de projectar carreteres i vies de servei, i que no s’hagi de reclamar cada any en la temporada de sega i de verema el pas de tractors per la C-15.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: