Divendres, 23 de febrer de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Gogistes Penedesencs recupera els goigs a Sant Sebastià en un acte al carrer dels Ferrers, del qual n’és patró

Gogistes Penedesencs continua la seva tasca de recuperar i editar goigs antics. Aquest cop es tracta de la versió revisada dels goigs en honor a Sant Sebastià impresos a Vilafranca l’any 1832.

Ahir van sonar a través de les veus de la Societat Coral El Penedès al carrer dels Ferrers, al davant de la font que culmina una escultura del sant a la cruïlla amb el carrer Graupera i que ha estat restaurada recentment per l’Ajuntament. Sant Sebastià és el patró del carrer dels Ferrers i, per això, l’Associació de Comerciants del carrer, també es va vincular a l’acte patrocinant l’edició dels goigs, fent una ofrena floral al monument i oferint un berenar als cantaires i a la resta d’assistents a l’acte.

Gogistes Penedesencs va encarregar al músic i director del Coro Jordi González que musiqués el text i l’adaptés, amb l’ajut de l’historiador Joan Solé Bordes, a un català més actual.

Els goigs a Sant Sebastià no tenien música, així que Jordi González es va basar en les característiques generals d’aquest tipus de composicions, però donant-li un to més alegre.

A l’edició dels goigs hi ha una breu ressenya històrica que explica que “des del segle XIX hi ha constància de la labor de la confraria de Sant Sebastià al carrer dels Ferrers”. S’hi celebrava la festivitat de Sant Sebastià cada 20 de gener “amb estampa, repic d’ofici a l’església de la Santíssima Trinitat, traca, xocolatada i ball de nit”. L’any 1832 es van imprimir els goigs que recorden els estralls de la pesta del 1651 i la suposada “intercessió del sant entre els veïns dels carrers dels Ferrers i Santa Magdalena”.
L’acte d’ahir va comptar amb la presència del regidor de Cultura Raimon Gusi.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: