Diumenge, 21 de juliol de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

L’automatització de la planta de selecció d’envasos de la Mancomunitat permet incrementar la capacitat de triatge, arribant a les 3.800 tones anuals

La planta de selecció d’envasos de la Mancomunitat Penedès Garraf, situada als afores de Vilafranca, ha estat ampliada i automatitzada aquest estiu i ja ha completat amb èxit la fase de proves.

L’automatització ha permès passar de tractar dues tones i mitja de material per hora a una mica més de tres. Es tracta d’un increment important que farà que la capacitat de triatge arribi a les 3.800 tones anuals. El nou procés també afavoreix la recuperació dels envasos domèstics de plàstic, brics i llaunes dels municipis de l’Alt Penedès i el Garraf. El gerent de la Mancomunitat Frederic Ràfols explica que un 75% del material que entra a la planta s’aprofita.

Els envasos que llencem al contenidor groc arriben a la planta. Allà, dues persones treuen els “residus impropis”, els que no haurien d’anar a aquest contenidor, que detecten a simple vista i que suposen entre un 18 i un 19% del pes total. Llavors comença el procés automatitzat. Primer a través d’un cilindre que tria els materials per mida, després amb un separador que distingeix entre objectes rodants, com pots i llaunes, o objectes plans. Tot seguit hi ha un separador òptic que separa els diferents tipus de plàstics, un aspirador de plàstics films, majoritàriament bosses, i un selector de metalls que separa el ferro de l’alumini. El procés contempla una segona volta per afinar la selecció i el control de qualitat per part del personal.

L’ideal seria que el percentatge d’impropis que rep la planta es reduís a zero. Tot i així, els municipis del Penedès i el Garraf tenen un bon índex de reciclatge en el cas dels envasos.

A la planta hi treballaven 17 persones i la plantilla s’ha reduït a 13. Tot i que la intenció inicial era fer-la funcionar amb 8 persones, finalment s’ha optat per ampliar aquesta xifra i destinar els operaris a tasques de neteja per aprofitar millor els residus.

La resta de personal ha estat recol·locat en altres tasques a la mateixa Mancomunitat o indemnitzat, en algun cas.

Les obres de millora han costat 1 milió 450.000 euros, finançats per la Diputació de Barcelona i l’Agència de Residus. La Mancomunitat, per la seva part, ha destinat uns 250.000 euros a l’adequació de l’espai i la compra de maquinària nova per al premsat i escombratge de la planta.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: