Dimarts, 25 de juny de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Unió de Pagesos farà un seguiment del compliment dels contractes

El sindicat posarà a disposició dels viticultors les eines per denunciar tots aquells incompliments que es detectin.

Joan Santó, responsable nacional de la vinya i el vi d’Unió de Pagesos, i Josep Marrugat, membre de la comissió permanent comarcal de l’Alt Penedès del sindicat han valorat les perspectives dels viticultors a l’inici de campanya d’aquesta verema. El sindicat estima per aquesta campanya una producció de raïm per vinificar similar a la de la campanya passada, de prop de 450.000 tones a Catalunya. Amb aquesta estimació, el sindicat considera que a Catalunya es poden arribar a produir 3,3 milions d’hectolitres de vi, volum també similar al de l’any passat.
Les varietats que ja s’han començat a collir indiquen que la matèria prima per fer vi estarà en unes condicions òptimes, però no serà fins la setmana vinent que començarà la verema generalitzada, primer amb les varietats de raïm macabeu i xarel·lo, i posteriorment, el parellada. Tot i que les altes temperatures de juliol i principis d’agost feien preveure que la collita s’avançaria, el canvi de temperatura que s’ha produït a partir de mitjan de la segona setmana d’agost està retardant la maduració del raïm, i la verema tindrà lloc en dates similars a les de l’any passat. No obstant, enguany hi haurà un canvi important, tal i com Unió de Pagesos ja va avançar en una jornada tècnica celebrada en el marc de la darrera fira del Gall de Vilafranca. A partir d’aquesta campanya hi ha d’haver un contracte signat entre el viticultor i el celler, venedor i comprador, abans del lliurament del raïm, que ha d’incloure, entre altres condicions, que el celler pagarà la producció, com a molt tard, 30 dies després de l’entrega.

L’Agència d’Informació i Control Alimentaris, depenent del ministeri d’Agricultura, és l’organisme encarregat de vetllar pel compliment dels contractes i terminis de pagament del raïm. Els incompliments poden ser sancionats amb multes a partir de 3.000 euros.
Alhora, Unió de Pagesos farà un seguiment del compliment d’aquests contractes i posarà a disposició dels viticultors les eines per denunciar tots aquells incompliments que es detectin.

D’altra banda Unió de Pagesos espera que es compleixi l’expectativa d’una millora del preu del raïm, que pel que fa a les varietats blanques base cava podria arribar fins als 40 cèntims el quilo. Un increment sumat al dels dos darrers anys que situaria el preu als costos de producció. L’any passat es va pagar al voltant dels 33 cèntims, i el 2013 es pagava a 27 cèntims.
Ben diferent és la situació del raïm negre fora de la DO Cava, amb varietats com ara el Merlot. En aquest cas Josep Marrugat reclama un pla estratègic que busqui una sortida pel raïm negre.

Un cop més d’es de la Unió de Pagesos han lamentat la manca d’una negociació sectorial que posi sobre la taula les necessitats d’elaboradors i productors en benefici del conjunt del sector. 

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: