Dijous, 20 de Gener de 2022
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

S’ha presentat a Vilafranca el llibre L’Ombra d’en Serrallonga, que permet conèixer la llarga història del ball fins a com el coneixem avui dia

L’obra ha estat editada pel Ball d’en Serrallonga de Vilafranca del Penedès i conté els textos de Montserrat Garrich, Xavier Torres, Joan Solé Bordes i dels balls d’en Serrallonga de Catalunya.

El llibre està editat en dos volums. El primer dóna una visió històrica del llegendari personatge i mostra com va ser idealitzat i es va arrelar a l’imaginari popular, en especial en el ball que relata les seves aventures. S’hi repassen els balls d’en Serrallonga que actualment estan en actiu a Catalunya, sobretot el ball de Vilafranca del Penedès, del que s’explica la seva represa i evolució des del anys vuitanta.
Ahir al vespre, l’auditori de Vinseum va acollir la presentació de l’obra a Vilafranca en un format de taula rodona que va permetre aprofundir en la llarga història del ball i en les troballes que van propiciar que sigui el que és ara, especialment en el cas de Vilafranca. Un dels autors, l’historiador Joan Solé Bordes, explicava que l’interès que va despertar el personatge d’en Serrallonga i la recuperació del ball al Penedès va ajudar a estendre el fenomen a altres indrets de Catalunya.

A més de tractar el personatge i el ball, L’ombra d’en Serrallonga fa una aportació a la història de la literatura popular publicant quatre textos manuscrits inèdits del ball: dos de Sant Martí Sarroca de Martí Figueras i Gili “Vell Saquetes” de 1886 i 1900, un de les Cabanyes de 1872 i el quart de Perafita de 1750.

El projecte del llibre ha estat impulsat i coordinat per ex-balladors del Ball d’en Serrallonga de Vilafranca i editat per l’Ajuntament. El regidor de Cultura Raimon Gusi, en representació del consistori, va recordar ahir la importància de compartir la història del ball en aquest llibre, que ja ha despertat l’interès de publicacions especialitzades en cultura popular.
Les llibreries Cuscó, La Cultural i L’Odissea ja tenen el llibre al preu de 20€.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: