Dimarts, 16 d'abril de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

El “districte de calor” de la Girada es posarà en marxa a finals d’any

El 1r tinent d’alcalde i regidor de Planificació, Innovació i Acció Territorial Francisco Romero, i el regidor de Territori, Serveis Urbans i Medi Ambient Josep M. Martí han anunciat el proper inici dels treballs de construcció del “districte de calor” per als equipaments públics del barri de la Girada, mitjançant una caldera de biomassa que utilitzarà com a combustible el sarment de la vinya.

La caldera i la seva xarxa de distribució hauran d’alimentar de calor i fred l’Arxiu Comarcal, la llar d’infants El Parquet, l’escola Dolors Piera i el Centre de Recursos Pedagògics i l’institut, quan estigui construït. A la llarga, es preveu connectar també els Jutjats, si s’arriba a un acord, i el Centre Sociosanitari Ricard Fortuny. Està previst que l’empresa seleccionada per tirar endavant aquesta acció pionera, l’UTE COMET-ISVED-RIFÀ, presenti a finals d’estiu el projecte definitiu per fer la construcció de la xarxa i les instal·lacions de la caldera, el dipòsit i el sistema d’apilament del material durant la tardor; de manera que estigui en funcionament al proper mes de desembre.
El projecte, el cost del qual ronda els 500.000 euros, preveu una instal·lació que pugui ser visitada per la ciutadania.

El projecte “Vinyes x calor”, del qual sorgeix el districte de calor de la Girada, és una iniciativa que continua en marxa amb la idea d’aprofitar els residus de la vinya com a recurs energètic. De moment ha començat en alguns cellers, com Vilarnau, però la idea és anar-lo estenent.

De fet, coincidint amb la posada en marxa de la xarxa de calor de La Girada, està previst que es faci a Vilafranca un Simposi Europeu amb ciutats de regions vitivinícoles adherides a RECEVIN, la xarxa europea de ciutats del vi, i socis de diferents iniciatives europees interessades en aprofitar la poda de la vinya i reduir el CO2 que genera el sector del vi.
En aquest sentit, Francisco Romero creu que “la innovació ha de ser una prioritat en aquest mandat per promoure un canvi en els serveis i millorar l’eficiència i que això es traslladi al teixit productiu de la comarca”. El 1r tinent d’alcalde explica que, de moment, els edificis públics s’han monitoritzat per analitzar el seu consum i que l’objectiu és que, en qualsevol projecte que s’executi, s’analitzi el seu impacte per actuar en conseqüència.

A banda d’aquest projecte que està en el marc del programa europeu LIFE, l’Ajuntament de Vilafranca ja està preparant altres projectes de generació de calor per biomassa de la vinya en altres llocs de la vila d’alt consum calorífic.

Efemèrides

16 d'abril
No hi ha efemèrides

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: