Divendres, 29 de març de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

ERC als Monjos fa pública la seva preocupació per l’estat de la llengua catalana al municipi

Al Ple municipal de Santa Margarida i els Monjos, d’aquest dilluns, el Partit Socialista va fer valer la seva majoria per evitar la catalanització del topònim Penafel.

Segons argumenta ERC, Penafel és el nom d’una muntanya, un ermitori, una rambla i diferents entitats municipals. Degut a la castellanització dels topònims de l’època franquista, l’Ajuntament encara utilitza la denominació incorrecte de “Penyafel”. En el transcurs del ple, malgrat els indiscutibles i abundants arguments filològics, polítics i d’us que va utilitzar ERC per demostrar que la grafia catalana correcte es la de Penafel, el Partit Socialista va negar-se a l’evidencia i a catalanitzar el topònim.

ERC va argumentar les necessitats de protecció de la llengua catalana i l’actitud indiferent, i en alguns moments de bloqueig, que ha mostrat el PSC.

Finalment ERC considera que el català al municipi està en una situació alarmant.Restaurants que no tenen la carta en català, us quotidià de “Los Monjos” per referir-se a la localitat, i venedors que no etiqueten els seus productes en la nostra llengua, són alguns exemples. Segons l’Institut d’Estadística (IDESCAT) a Catalunya el percentatge de persones que no entenen el català es del 4.88%, a l’Alt Penedès del 2.95%, i a Santa Margarida i els Monjos es més del doble, el 6.21%. (422 habitants no l’entenen). Per aquestes raons i moltes més, ERC demana una protecció activa del català al municipi.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: