Diumenge, 19 de maig de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Alerta sobre campanyes enganyoses de substitució de comptadors dirigides als usuaris de llum i gas

L’Oficina Municipal d’Informació al Consumidor de Vilafranca, OMIC, alerta a tots els usuaris de llum i gas que aquests darrers dies ha rebut algunes queixes sobre una nova campanya que s’està portant a terme a Vilafranca en la qual els comercials que passen pels domicilis utilitzen mètodes enganyosos de captació de clients, poc respectuosos amb els drets de les persones consumidores.

Segons denuncien els usuaris, els comercials exigeixen que els mostrin les factures al·legant que és per fer el canvi de comptadors obligatori. En realitat es tracta de formalitzar un nou contracte, amb la qual cosa es poden produir variacions de les condicions com pot ser canvi de companyia, canvi de tarifa, inclusió de permanència o d’un contracte de manteniment de la instal·lació, etc.

Demanen a l’usuari que signi en una tauleta sense deixar-li cap còpia del nou contracte. Posteriorment l’usuari ha de rebre una trucada telefònica de verificació de la companyia en la qual li confirmen les noves condicions, que l’usuari ha de ratificar.

L’OMIC recorda que tots els comptadors de mesura de subministraments d’energia elèctrica amb una potència contractada de fins a 15 kW hauran de ser substituïts per equips nous digitals que permetin la discriminació horària i la telegestió abans del 31 de desembre de 2018. Pel que fa als comptadors de gas, encara no hi ha cap normativa que obligui a canviar-los en un termini determinat. La retirada de l’equip antic i la instal·lació del nou comptador són gratuïtes.

Endesa Distribución enviarà als usuaris una carta per indicar la data de substitució del comptador. Un operari vindrà a fer el canvi i, durant el procés, el subministrament elèctric s’interromprà breument. Finalitzat el procés, rebran una segona carta per informar-los que la substitució s’ha realitzat correctament i que ja disposen d’un comptador de telegestió. Per fer efectiu el canvi de comptador no s’ha d’abonar cap import a l’operari que realitzi la substitució, ni cal ensenyar-li cap factura ni signar cap nou contracte o document.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: