Dimarts, 23 d'abril de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

L’Alt Penedès se situa en la 14a posició del rànquing de competitivitat comarcal, recuperant 3 posicions respecte l’edició anterior

L’Índex ADEPG de Competitivitat Territorial 2015, presentat avui per l’Associació d’Empresaris del Penedès i el Garraf, situa l’Alt Penedès en la 14a posició, recuperant 3 posicions de les 6 que va perdre el 2013; any en que la nostra comarca va obtenir la seva pitjor puntuació, situant-se en la 17a posició. Recordem que l’Alt Penedès havia estat entre les 10 comarques més competitives de Catalunya.

La millora es deu al comportament demogràfic i del sector de la construcció, que tot i situar-se en nivells propers a l’estancament, és dels millors del panorama català.
Segons l’ADEPG, la reestructuració del sector financer ha incidit negativament en la nostra competitivitat, atès que és un sector clau per l’impuls de noves iniciatives empresarials i per al desenvolupament dels serveis TIC.

El fre més important se situa en el baix dinamisme empresarial i emprenedor que registra la comarca els dos darrers anys, com explica el president de l’ADEPG, Jordi Solé.
Un altre factor negatiu és l’elevada destrucció de llocs de treball, que manlleva la bona situació de la comarca en termes d’ocupació. De fet, l’evolució dels llocs de treball registra el pitjor comportament comarcal.
En els dos darrers anys s’observen canvis profunds en les bases de la competitivitat de l’Alt Penedès: es manté la dotació d’infraestructures i serveis de transport i comunicació com a element clau, però els serveis de suport a la producció perden protagonisme. El sector industrial i la seva internacionalització segueixen sent la base on se sustenta la demanda exigent de béns i serveis.

L’Alt Penedès continua tenint una economia diversificada però ja no és l’economia comarcal més diversificada de Catalunya, és la 7a.
Els punts febles de la competitivitat comarcal es troben en la qualificació dels recursos humans i la provisió de serveis educatius i en l’esperit emprenedor i dinamisme empresarials, segons l’ADEPG.
L’Índex ADEPG 2015 conclou que l’Alt Penedès ha de buscar noves formules de creixement, davant la pèrdua de pes del sector financer, tot apostant pel sector industrial, com un dels més intensius en tecnologia de Catalunya, així com per les activitats de R+D+I.
El nou model però, alerten, requereix un reforç en la qualificació de la mà d’obra.
L’ADEPG també recomana seguir avançant per tal que l’impacte de l’activitat industrial sigui menor a l’actual. L’any passat es va registrar un repunt en els residus industrials generats, mentre que en l’àmbit domèstic es millorava.

L’Alt Penedès es manté per darrera del Garraf, que se situa en 12a posició, i per davant del Baix Penedès, en 19a posició, i totes tres pugen posicions.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: