Dijous, 30 de maig de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

El jaciment de la Font de la Canya es prepararà durant l’estiu per rebre més visitants i donar-se a conèixer com a bressol de la vinya i el vi

El jaciment ibèric de la Font de la Canya d’Avinyonet del Penedès és una autèntica mina de troballes que poden ajudar els arqueòlegs a posar llum sobre la cultura i la vida quotidiana dels nostres avantpassats.

Durant setze campanyes d’excavacions s’han recuperat ceràmiques, molins, eines, armes, objectes de culte i materials orgànics com les famoses llavors de raïm que situen el jaciment com a origen de la vinya i el vi al Penedès.
Amb l’objectiu de difondre tot aquest coneixement, aviat, tot i que amb retard, començaran els treballs d’adequació dels espais per rebre més visitants. La Diputació de Barcelona i l’Ajuntament d’Avinyonet invertiran 60.000 euros durant els propers tres mesos per restaurar i consolidar la zona d’hàbitat excavada i dotar-la d’itineraris amb grava, consolidar i adequar el camp de sitges de manera que estiguin senyalitzades amb les cronologies i codis QR per obtenir més informació i establir una zona de recepció amb una pèrgola, llocs per seure i cartells informatius sobre el jaciment. Tot plegat es complementarà amb un millor accés.

A finals de maig acabava la 16ena campanya d’excavacions arqueològiques al jaciment, que ha vist el seu pressupost reduït a la meitat. La campanya ha servit per obrir en extensió i delimitar part de la zona 2, l’espai d’hàbitat de la primera edat de Ferro, del segle VII abans de Crist,

i la zona més antiga i desconeguda en la recerca arqueològica del jaciment. Durant els treballs, una desena de persones, amb l’ajut d’una excavadora cedida per l’Ajuntament d’Avinyonet, s’han dedicat bàsicament a moure terres per oferir una visió més clara de l’espai. Però la campanya també s’ha centrat en la feina de laboratori, centralitzada a la casa de colònies de Sant Pere d’Avinyó, per classificar i estudiar part dels materials recuperats.
En l’horitzó, l’equip de Font de la Canya té l’objectiu de consolidar un centre d’interès imprescindible de l’enoturisme al Penedès que ens ajudi a entendre el paper de la vinya i del vi a l’antiguitat.

L’equip de Font de la Canya, amb l’Institut d’Estudis Penedesencs, té gairebé a punt una publicació amb la informació que s’ha recollit fins ara al jaciment i ara treballa per aconseguir recursos per poder realitzar una nova campanya d’excavacions arqueològiques durant el mes d’octubre que estaria focalitzada en el gran celler/magatzem del segle III aC descobert durant l’any 2014.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: