Dissabte, 30 de setembre de 2023
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

El 5è Congrés d’Art, Paisatge Vitivinícola i Enoturisme conclou que cal un estudi de la identitat vitivinícola i el seu desenvolupament i considerar alternatives a l’enoturisme clàssic

Després de dos dies de ponències i debat, el 5è Congrés d’Art, Paisatge Vitivinícola i Enoturisme, celebrat a Vilafranca, va acabar divendres passat amb les conclusions d’aquesta nova cita biennal convocada per CEPvi.

En primer lloc, constaten que cal un estudi de la identitat vitivinícola i el seu desenvolupament en quatre fronts: transport sostenible i xarxes, plans pilots amb paisatges singulars, un estudi topològic i del patrimoni vitivinícola i formació i pedagogia d’una nova sensibilitat del paisatge a diferents nivells.
També aposten per un estudi de la rendibilitat econòmica i social actual i futura del paisatge de l’enoturisme, valorar la vinya com a espai agro-econòmic i cultural i el treball del viticultor com a agent i actor en la qualitat del paisatge, considerar alternatives a l’enoturisme clàssic i promocionar la identitat vitivinícola de les ciutats a nivell local i internacional.

Un dels quatre blocs congressuals i l’exposició de la UPC a la capella de Sant Pelegrí feia aportacions sobre la construcció de nous cellers i espais que maridin amb el paisatge.
El director del Congrés, el Dr. Miquel Vidal, creu que aquests referents poden ser d’aplicació immediata perquè s’han abordat en tota la seva complexitat, des de si les tines d’acer han de ser visibles a l’arribada dels camions.
El Dr. Vidal es mostra molt content amb l’assistència al 5è Congrés d’Art, Paisatge Vitivinícola i Enoturisme i amb el suport rebut per part de la societat penedesenca.
Respecte als reptes plantejats es declara “optimista a llarg termini”. El professor d’arquitectura de la UPC i director del congrés creu que el canvi d’actituds és lent i que hi ha un camí llarg per recórrer, però que “la cosa es mou”.
També posa de relleu un nou factor que ha d’entrar en joc, la valoració del paisatge social o de l’entorn del celler.

En la cloenda, el president del Consell Regulador del Cava, Pere Bonet, va advocar, sobretot, per “aconseguir el compromís de tota la població” per tal de transmetre un llegat a les noves generacions.
Aquesta cinquena edició del congrés ha anat a càrrec per primera vegada del Centre d’Estudis del Paisatge Vitivinícola, CEPvi, associació que durant els dos propers anys treballarà per dur a la pràctica les conclusions del certamen.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: