Dissabte, 30 de setembre de 2023
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

El Consell Comarcal de l’Alt Penedès acull una sessió informativa sobre les noves eines de planificació de Protecció Civil de la Generalitat

Destinada principalment a regidors tècnics de protecció civil municipals, ha servit per donar-los a conèixer les noves eines de planificació en matèria de protecció civil aprovades recentment pel Govern i que van entrar en vigor el passat 5 d’abril de 2015.

A la primera part de la sessió s’ha explicat el Document Únic de Protecció Civil (DUPROCIM) i els seus aspectes més rellevants. La nova reglamentació determina un document únic per a la planificació de la protecció civil municipal, buscant la simplificació administrativa. Abans del nou decret cada risc havia de tenir el seu propi pla d’emergències. Ara, els municipis poden elaborar, aprovar i incloure tots els riscos que els afecten en un únic document, el DUPROCIM.
A continuació, la jornada ha seguit amb el balanç del nivell d’implantació de l’antic decret de Plans d’Autoprotecció i l’explicació del nou Decret i els seus terminis, afectacions i principals novetats.
Aquest decret aprova el catàleg d’activitats i centres obligats a adoptar mesures d’autoprotecció. L’objectiu és regular les actuacions destinades a assegurar l’aplicació de mesures d’autoprotecció a les empreses i, en general, a les entitats i als organismes que fan activitats que poden generar situacions de greu risc col·lectiu, de catàstrofe o de calamitat pública, i també als centres i a les instal·lacions i a les seves dependències, públics i privats, que poden resultar afectats de manera especialment greu per situacions d’aquest caràcter.

Amb la revisió duta a terme pel nou decret, la majoria d’activitats d’oci, esportives i culturals de caràcter local, com per exemple les actuacions castelleres, les competicions esportives de baixa participació, les exposicions o les activitats tradicionals de baix risc, entre d’altres, queden exemptes de fer el PAU.
Per a totes les activitats que es fan en centres o a l’exterior, i també per a les sanitàries, docents i residencials públiques, prevalen els criteris d’ocupació a l’hora d’haver de realitzar o no un PAU. El criteri que marca l’elaboració del pla especial d’autoprotecció per a les activitats que es facin a l’aire lliure en espais no delimitats, passa de 1.000 a 10.000 persones. I en els espais delimitats, es passa de 500 a 5.000. D’altra banda, els hotels o discoteques, que ara tenien un llindar en 500 persones, passen a 1.000, d’acord amb la normativa estatal bàsica.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: