Dissabte, 17 d'Abril de 2021
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

L’Alt Penedès serà la 1a comarca catalana que senyalitzarà la Via Augusta

Amb el suport de la Diputació de Barcelona, el Consell Comarcal de l’Alt Penedès ha reprès una iniciativa de la Unió Europea a l’entorn de les Vies Romanes a la Mediterrània i vol recuperar el traçat de la Via Augusta al seu pas per la comarca.

El projecte de senyalització s’està redactant i l’objectiu és que abans no acabi l’any estigui executat.

L’objectiu de recuperació del traçat de la Via Augusta és convertir-lo en un producte de turisme cultural que contribueixi a dinamitzar el territori  i a sensibilitzar la població envers el patrimoni cultural i natural del Penedès, com explica el president del Consell Comarcal, Francesc Olivella.

 

La proposta de traçat elaborada per l’Àrea de Territori i Sostenibilitat del Consell Comarcal es va presentar, fa uns dies, al Consell d’Alcaldes perquè sigui estudiada per cada ajuntament abans que es consideri definitiva.

Actualment la proposta de traçat transcorre per 12 municipis de l’Alt Penedès i té una longitud de 50 km, més uns 21 km de variants. Per elaborar aquesta proposta s’han tingut en compte les evidències romanes històriques gràcies a la col·laboració de l’Institut d’Estudis Penedesencs i dels autors del llibre “A peu per la Via Augusta”.

Són destacables, per exemple, el jaciment romà de la Torrota del moro, un tros de mur construït en sistema d’encofrat romà a prop de Lavern, o l’entorn de Sant Joan Salerm, a la masia de Can Bas, on s’han trobat bastantes restes romanes.  També s’han tingut en compte els elements històrico-culturals que donen valor afegit al recorregut i el fet que siguin camins de titularitat pública, poc transitats i aptes per circular a peu, en bicicleta i a cavall.

A més de definir el traçat i diferents variants, el projecte presentat pel Consell Comarcal inclou l’adequació d’alguns trams del camí per fer-lo transitable, la senyalització i la promoció del sender.

El president, Francesc Olivella, confia que el traçat estigui llest abans no acabi l’any.

 

La recuperació del traçat de la Via Augusta al seu pas per la comarca té una inversió de 200.000 euros, que aporta la Diputació de Barcelona. Segons Olivella, l’Alt Penedès serà la primera comarca catalana que senyalitzarà la Via Augusta romana.

 

Efemèrides

16 d’Abril
No hi ha efemèrides

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: